Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

10.01.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

„След 20 години ще си по-разочарован от нещата, които не си направил, отколкото от тези, които си направил. Така че хвърляй се в неизвестното, рискувай, мечтай, откривай!“ – Марк Твен

Марк Твен е американски писател, журналист и хуморист, роден на 30 ноември 1835 година. Рожденото му е име е Самюъл Лангхорн Клемънс, а Марк Твен е неговият литературен псевдоним. Израства в добро семейство и е шестото от общо седем деца. През 1847 година баща му умира и той трябва да започне работа.

Не след дълго Твен започва да пише хумористични разкази и статии за местния вестник, който е собственост на по-големия му брат. На 18-годишна възраст напуска дома и заминава за Ню Йорк, където работи като печатар. През 1857 година се завръща в Мисури и започва работа като лоцман (моряк, който помага на корабите да преминават през определен участък).

Свързани статии

От 1861 година животът му се развива динамично. Пътува много, като по време на пътуванията си не спира да пише разкази. Не спира да се занимава и с журналистика и се интересува от наука и парапсихология. През 1870 година се жени, раждат му се три дъщери и става съсобственик на вестник Бъфало Експрес.

През 1907 година Оксфордския университет му дава титлата доктор хонорис кауза. Марк Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г. в Рединг, Кънектикът. Едни от най-известните произведения, които оставя са „Приключенията на Том Сойер“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Един янки в двора на крал Артур“ и други.

Коментирай