Свободно време

Какво трябва да знаем когато купуваме?

17.04.2006г. / 13 54ч.
Аз жената
Какво трябва да знаем когато купуваме?

Всеки ден посещаваме местните магазини за хранителни стоки, плодове, зеленчуци, битови стоки и т. н. Всеки ден купуваме хляб, мляко, закуски, салата, домати... А обръщате ли достатъчно внимание на надписите върху опаковките на продуктите? Публикуваната информация не е ли от основно значение, дали ще закупите дадена стока?

Според Федерацията на потребителите в България, ако искате да намалите до минимум риска за здравето и безопасността на семейството си, когато ходите на пазар, трябва да спазвате някои правила.

Пазарувайте от магазини, подлежащи на контрол – така имате по-голяма гаранция за правилното съхранение на продуктите! Предварително разгледайте добре продукта, преди да го закупите. Вижте дали не е нарушена целостта на опаковката. Винаги обръщайте внимание на срока на годност. Ако маркировката не се разчита или я няма, изисквайте допълнителна информация от продавача. Когато купувате бързо развалящи се продукти, вижте дали са съхранени на подходящо място. Не купувайте меса и други храни с животински произход извън търговските обекти, например на сергиите на улицата.

Етикетът представлява нещо като “паспорт” на дадената стока. Той трябва да съдържа обективна и полезна информация за продукта на български език. Според Наредбата за изискванията и представянето на храните (ДВ, бр. 62/ 28 юли 2000 г.), влязла в сила от 29. 07. 2001 г., той включва:

– наименование на продукта и неговия състав;
– срок на трайност;
– условия за съхранение на храната;
– нетно тегло на храните, които са опаковани предварително;
– информация на производителя (име, седалище и адрес);
– произход
– указания за употреба на някои продукти, без които потребителят не би могъл да ги ползва;
– цена.

Списъкът на съставките трябва да включва всички вещества, които са използвани при производството или приготовлението на продукта и които остават в продукта, включително и добавките. Добавките се обозначават по категория (напр. “оцветител" или “консервант"), следвана от конкретния номер на ЕИО или пълното наименование на добавката. Трябва да бъдат обозначени и генетично модифицираните съставки, ако има такива. Срокът на годност се отбелязва, като “годен до " за бързо развалящи се продукти и “с най-добро качество до ..." за други продукти. В произхода на храната се пише наименованието на региона, където е произведена, както и при храни от внос се посочва държавата производител или страната, в която е извършена допълнителна преработка. Стоката трябва да съдържа и маркировка на партидата, към която принадлежи храната. Също така, ако продуктът е бил подложен на радиация, трябва да фигурира съответния знак.

Цената се отбелязва върху опаковката на стоката или върху прикрепен към нея стикер. Независимо в какъв вид се продава стоката – дали ще е опакована или се продава насипно. Често се случва цената да не фигурира на опаковката, а продавачите да ползват защитния код. В такъв случай потърсете информацията върху рафта или табелка. Единствено не се изисква информация за цената на някои специфични продукти, като например произведения на изкуството, антични предмети и др.

Ако продуктите са опаковани, качеството им се следи в страната производител, която спазва общите санитарно-хигиенни и етикетни норми на Европейския съюз. Под тези разпоредби не попадат стоки, които са насипни и се пакетират на момента. Държавните органи на дадената страна са длъжни да контролират дали продуктите са здравословни и дали информацията към тях е вярна.

Ако търсите повече информация, обърнете се към Сдружение за защита на потребителя.

Коментирай