Свободно време

Шарене на яйцата

21.04.2006г. / 12 50ч.
Аз жената
Шарене на яйцата

Според народните обичай в дните преди Великден жените в къщата са се събирали да шарят яйцата. За да ги оцветят, използвали най-различни природни продукти като смрадлика, коприва, орехи, куркума, минзухар, лук, цвекло и др.
Жълтото – орехи, минзухар, куркума
Кафяво – лук, чай, кафе
Червено – боровинка, цвекло, червен лук, смрадлика
Зелен – коприва
И сега може да пробвате. Завийте суровите яйца в обелките от лука (червен и обикновен) заедно с листа от спанак или пресен минзухар. Използвайте бял канап, за да ги вържете и поставете яйцето в найлонов чорап. Завържете го здраво и го оставете да престои известно време. След това развържете и то ще изглежда различно.

В Европа яйца често са се закачали по дърветата и храстите. Може да украсите и вашия дом с тези очарователни орнаменти.

Висящи яйца

Материали: яйца, панделка, хартиени цветчета (в булчинските салони ги продават), бързосъхнещо лепило и карфици с перлени главички

Как се прави: Боядисайте яйцето в един цвят. След като изсъхне, залепете панделката. Закрийте едната дупка на яйцето с хартиеното цвете или с карфица, като преди това сте намазали с лепило. Вземете панделката и я сгънете така, че да се получи ушенце и с карфица я промушете в двата й края, след което я залепете във втората дупка на яйцето. Готовите яйца закачете на дървото направено от върбови клонки.

Шарени яйца

Материали: Боя, яйца, хартиена лепенка, малки купи и кърпа.

Как се прави: Започнете с бяло яйце или боядисано в един цвят. Залепете лепенката във форми по ваше желание. Потопете го в боята, докато не постигнете желания цвят. Попийте яйцето с хартиена кърпа. Оставете го да изстине за 10 минути, след това махнете лепенката. Ако искате, повторете процедурата, като залепите лепенката напряко на първата и потопете в друг цвят. Отново избършете и го намажете с мазнина.

Шарени яйца 2

Материали: Боя, яйца, пчелен восък, съд за разтопяване на восъка, купички, сладкарска хартия

Как се прави: За да направите раирано яйце, първо го боядисайте в жълтата боя. Извадете го и го оставете да изстине 10 минути. Разтопете восъка в съд и потопете двата края на яйцето, като по този начин ще ги предпазите от боядисване. Поставете яйцето в зелената боя за около една минута. След това го извадете да изсъхне. Отново потопете двата края в разтопения восък, като този път се стремите да са по-дълбоко от предишния така, че в центъра на яйцето да остане неовосъчена лентичка. След което боядисайте яйцето в синята боя. Когато изстине, го забършете и го поставете в съд със сладкарска хартия във фурната за 5 минути на 250ºC. Оберете останалия восък с хартия.

Великденско дърво

В някои европейски страни е прието да се празнува Великден, като се слагат яйца по дърветата и храстите. Разгледайте какво имате в дома си и направете оригинална украса, която ще ви радва през празничните дни. Например напълнете кофата за лед и в нея аранжирайте върбови клонки и свежи цветя. Ако имате ваза, напълнете я със речни камъчета и отгоре поставете тревичка. Украсете дръвчето с разнообразно боядисани и аранжирани кухи великденски яйца.

Коментирай