Свободно време

Детска фасада на годината

20.04.2006г. / 17 09ч.
Аз жената
Детска фасада на годината

В навечерието на официалната церемония по случай тазгодишния конкурс “Фасада на годината 2005”, организаторите от “Баумит България” бяха домакини и на детски благотворителен конкурс. Състезанието “Детска фасада на годината”, което се провежда за пръв път се състоя пред паркинга на увеселителен парк “София Ленд” и беше дело на 30 деца, от дома за деца, лишени от родителски грижи “Асен Златаров”, град София. По правилник всички деца бяха разпределени в десет отбора по трима състезатели. Всеки отбор имаше за цел да изрисува дървена къщичка, без ограничение във вида и начина на декорация. Малките участници използваха артистично въображение, разнообразни техники и богатата гама от боите на компанията, за да превърнат в истински шедьоври дървените къщички.

Организаторите осигуриха на всички участници в конкурса професионални предпазни материали като калцуни, престилки и ръкавички. На всеки отбор бе предоставена дървена къщичка и необходимите материали за нейната декорация – бои и четки. Чрез конкурса “Детска фасада на годината”, “Баумит България” ЕООД има за цел да подкрепи акциите за бездомни кучета, които провежда Софийска голяма община. Не случайно конкурсът премина под мотото “Всеки има нужда от красив дом”. Всички къщички, изрисувани с помощта на малките художници бяха предоставени на общината с благотворителна цел.

Журито имаше много трудна задача, да определи победителите от конкурса сред децата, лишени от родителски грижи. Наградите в конкурса “Детска фасада на годината” бяха връчени лично от кмета на град София ген. Бойко Борисов и заместник кмета г-н Цветан Цветанов. Като представители на Софийска Голяма Община, те приеха лично дарението в помощ на бездомните кучета. Отличени бяха отбори на първо, второ и трето място, като всяко дете от печелившия отбор получи лична награда. На всички деца бяха раздадени дребни подаръци – лакомства, тениски и шапки, предоставени от организатора. Домът за сираци “Асен Златаров” получи специална награда.

Конкурсът “Детска фасада на годината” създаде празнична атмосфера сред всички гости на събитието, която се пренесе и на тържествената церемония “Фасада на годината 2005”, която за четвърти пореден път се организира от компанията “Баумит България” ЕООД. Тази година конкурсът се провежда в три категории: Ново строителство – жилищни сгради, административни сгради и хотели, Еднофамилни къщи – ново и възстановително строителство и Възстановително строителство – реконструкция, възстановяване и саниране.

Кристалният куб “Фасада на годината” на “Баумит” и почетни грамоти бяха връчени на тържествена церемония в “София Ленд”.

“Фасада на годината” в категория “Ново строителство” бе отредена на хотел “Iberostar Sunny Beach Resort” в к. к. Слънчев бряг. Проектантите арх. Калин Тихолов, арх. Кирил Бойков и арх. Васил Ралчев от “Архитектурно-строителна асоциация АСА” ООД са носители на тазгодишния приз, като заявители в конкурса. Главен контрактор на обекта е “Строителна компания Сигма” ЕООД, главен изпълнител – “Главболгарстрой” АД, а изпълнител на фасадата е “Ливел” ООД. Инвеститор е фирма “Съни травел клуб” ЕООД.

“Фасада на годината” в категория “Възстановително строителство” – бе присъдена на “Архитектурен ансамбъл от 15 сгради по ул. “Александровска”” в гр. Русе. Наградата бе получена от арх. Ангел Ангелов, който е проектант на фасадното оформление на сградите и заявител в конкурса. Изпълнители на фасадите са строителните фирми: “КБЖС – 96” ООД, ЕТ “Колор – СК Стоян Калинов” и “Роан 90” ООД, а инвеститор е община Русе и проект “Красива България”.

“Фасада на годината” в категория “ Еднофамилни къщи” беше връчена за първи път на “Еднофамилна къща в с. Ветренци, област Великотърновска” на заявителя в конкурса – фирма “Мипет” ООД гр. Велико Търново. Фирмата е и изпълнител на обекта, проектант е арх. Йордан Нурков, а инвеститор е Николай Димитров.

За “Изключителен принос за качествено подобряване на градската среда” журито присъди поощрителна награда на община Враца. Общината участва в конкурса с 5 обекта с важно обществено предназначение:

  • Начално училище "Иванчо Младенов" – гр. Враца
  • Дом "Майка и дете" в гр. Враца
  • Катедрален храм "Свети дванадесет апостоли" в гр. Враца
  • СОУ "Козма Тричков" в гр. Враца
  • Център за работа с деца в гр. Враца

Специалната награда “Фасада на годината” получи фирма “Енемона” АД за “Прецизно саниране на сгради по проекта за енергийна ефективност”. Фирма “Енемона” АД участва в конкурса с 5 обекта в категория “Възстановително строителство” :

  • Детска градина "Калинка" в гр. Монтана, ул."Ал. Батенберг" 49,
  • Детска градина "Здравец" – с. Хърлец, община Козлодуй
  • Дом за отглеждане и възпитаване на деца, лишени от родителски грижи в с. Бърдарски геран, област Враца
  • Многопрофилна болница за активно лечение – гр. Търговище, ул."Сюрен"1
  • Църква “Свети Никола” в гр. Лом, ул. “Черковна" 18

Арх. Делян Жечев и арх. Светослав Станиславов от фирма “Дизарх” ООД взеха престижната втора награда в категорията “Ново строителство”, като проектанти и заявители в конкурса на обект “Кемпински Хотел Гранд Ермитаж” в к. к. Златни пясъци. Изпълнител на внушителния обект е фирма “Сигма Капитал Кънстракшън” ООД, а инвеститор – “Съни Травел” ЕООД. Трета награда в категория “Ново строителство” бе присъдена на елегантната фасада на “Жилищна сграда с гаражи и магазини в ж. к. “Гоце Делчев”, ул. “Деян Белишки” в гр. София. Заявител и инвеститор на новопостроената сграда е “Български строителен консорциум – ГД” ЕООД, който получи и почетната грамота. Проектант на обекта арх. Атанас Панов, а изпълнител “Фактор СК” ЕООД.

Коментирай