Снимка: Sxc.hu
„Вкусът на виното е като деликатна поезия.“ – Луи Жан Пастьор
Луи Жан Пастьор е френски химик и биолог, роден на 27 декември 1822 година в Дол, Франция. Семейството на Пастьор се мести да живее в Арбоа, където той завършва начално училище, а след това и градски колеж.
Още от дете той бил талантлив и изобретателен. Обичал да рисува, а много хора от местното население му позирали за портрети с удоволствие. Малко по-късно Пастьор заминава да учи в Кралския колеж в Безансон. Пастьор пътувал често между арбоа и Безансон. Така през 1839 година той получава бакалавърска степен по математика.
През 1843 година той е приет в Екол нормал, за да изучава физика, химия и кристалография. Работи като асистент по химия в лаборатория, а през 1847 година защитава докторат в Парижкия факултет на науките. През 1854 година Пастьор става професор по химия и декан на новосъздадения Научен факултет в Лил.
Френският учен остава в историята със своите забележителни открития за причините и начините за предотвратяване на много болести. Той поставя основите на имунологията, като създава първите ваксини срещу бяс и антракс, а в резултат на изследванията му е силно намалена смъртността от родилна треска. Луи Жан Пастьор умира през 1895 година.