Свободно време

Испанската танцова компания Delreves на One Dance Week

Вижте едно завладяващо интервю за магията на танца

03.09.2014г. / 10 14ч.
Михаела Лазарова
Испанската танцова компания  Delreves на One Dance Week

Испанската танцова компания за вертикален танц Delreves (Делревес) гостува в Пловдив на 6 септември в рамките на One Dance Week. В 22:00 часа спектакълът „Повтаряй след мен“ ще започне от...покрива на бившия хотел „България“ в центъра на града.

Делревес съществуват от 2007 г., когато Сайоа Фернандез и Едуардо Торес решават да създадат компания, чийто продукции синтезират различните художествени езици, които двамата владеят – съвременни танцови техники, дигитални, визуални, сценични изкуства, индустриален алпинизъм и работа с височинна техника.

Опората на всичко това е архитектурата, показваща типичните елементи на всеки град. Именно тя вдъхновява спектаклите на Делревес и ги превръща в незабравимо и неповторимо преживяване.

След 2012 г. за втори път гостувате на фестивала One Dance Week? Какви са спомените ви от срещата със софийската публика и съответно очакванията ви за представянето ви в Пловдив?

Пазим спомен от едно невероятно преживяване, това да танцуваш върху величествена сграда (НДК). Беше много вълнуващо да споделим тази емоция с българската публика. Това е една от датите, които винаги ще помним, чувствата, които изпитвахме, както към публиката, така и към екипа на фестивала. Благодарим!

Как решихте да се занимавате именно с вертикален танц?

С раждането на нуждата да търсим нови предизвикателства и да намерим лекотата на движението, когато си увиснал. И нетърпението да поставим танца в нови градски пространства, където изкуството е достъпно за всички.

Какъв е вашият предишен опит – от сферата на танца или спорта, акробатиката?

Сайоа е завършила Училището за драматични изкуства в Билбао и Университета Метрополитън в Лийдс. Има и силна подготовка по класически и съвременни танци. Едуардо е изваял тялото си благодарение на дългогодишни занимания с карате, по-късно се насочва към съвременен танц.

Какви са основните разлики между танца на земя и танца във въздуха?

Въздушният танц ни позволява да летим, тялото е перо, не ни тежи. Всичко това не би било възможно на земята. Но по отношение на движението, трябва да кажа, че ние също се ограничаваме.

Как средата влияе на изразните средства, начините на изразяване, качествата, които се изискват?

Изисква се добра физическа форма, силна коремна и лумбална мускулатура. През цялото време се борим с гравитацията и трябва да осъзнаваме центъра си през цялото време. 

Свързани статии

Как си избирате архитектурната среда и как взаимодействате с нея?

Delreves не избира конкретна архитектура, философията на компанията е да се адаптира и да изследва архитектурните пространства и да ги превръща в сценични. Преди да дойде датата на някое представление, изискваме снимки или осъществяваме техническа визита, за да предвидим хореографските възможности, които ни дава сградата. Пристигаме два дни по-рано, за да опознаем сградата и да се адаптираме.

Спектакълът „Повтаряй след мен“ е вдъхновен от гениалната творба на Луис Карол „Алиса в страната на чудесата“. Какви бяха отправните ви точки? Защо ползвате именно тази история?

Публиката трябва да знае, че не идва да гледа приказката „Алиса в страната на чудесата“. Използваме я само като концепция с две нива на представяне – огледалото, отражението, дуализма, търсенето на индивида като отделна личност. Ние сме два странни персонажа, много подобни, като близнаци.

Коментирай