Свободно време

Изложба „Златю Бояджиев и Цанко Лавренов”

17.08.2006г. / 11 35ч.
Аз жената
Изложба „Златю Бояджиев и Цанко Лавренов”

Изложбата с картини на Златю Бояджиев (1903-1976 г.) и Цанко Лавренов (1896-1978 г.) в галерия “Лоранъ” се стреми да засити глада на публиката към изкуството на класиците и да задоволи интереса към родното художествено наследство, за който свидетелстват хилядите посетители, преминаващи ежегодно през залите на Съюза на българските художници, Националната галерия и Софийската градска художествена галерия. Уникалната експозиция е провокирана от един любопитен факт – преди да си отидат от този свят, двамата големи приятели Цанко Лавренов и Златю Бояджиев така и не успяват да организират съвместна изложба.

Съдбата среща двамата художници през далечната 1926 година. Запознава ги общ приятел – Васил Бараков. Цанко е вече известен в художествените среди в Пловдив, а Златю прави своите първи стъпки в изкуството. Въпреки множеството различия помежду им, рисуването ги събира и те остават приятели до края на житейския си път.

През двайсетте години на XX век те са едни от младите модерни пловдивски художници. През трийсетте са първите художници на Пловдивския панаир. През четирийсетте пътищата им се разделят, Цанко Лавренов напуска Пловдив, но двамата продължават да си помагат както в ежедневието, така и по отношение на творчеството си. Следват множество пътувания и участия в изложби в страната и чужбина. Работят заедно за Камарата на народната култура. През петдесетте Златю Бояджиев е повален от инсулт и Цанко е един от първите, които му протягат ръка, вдъхва му кураж да се бори, организира негова изложба и през 1958 година публикува единствената за времето си монография за него. През следващите двайсет години двамата утвърдени и популярни художници и техните семейства се радват на изграденото приятелство, уважение и взаимно разбирателство. Златю Бояджиев умира през 1976 година, а две години по-късно си отива и Цанко Лавренов.

Повече от тридесет години след смъртта им, ние от Агенция за изкуство “Лоранъ”, Галерия “Лоранъ”, Фондация “Цанко Лавренов“ и г-н Георги Бояджиев имаме удоволствието да представим изложбата “Златю Бояджиев и Цанко Лавренов”.

В това уникално по рода си събитие са събрани много неща, които едва сега се случват за първи път: първа съвместна изложба на двамата майстори, съпътствана за първи път и от снимки и писма от техните архиви. За първи път една частна галерия се осмелява да покаже творби, достойни за всяка музейна експозиция. За първи път семейства на двама от най-известните български художници заедно организират изложба. За първи път ценителите ще имат възможност да видят някои творби, които досега не са били излагани пред широката публика.

Уникалната експозиция “Златю Бояджиев и Цанко Лавренов” ще бъде изложена в Галерия “Лоранъ” на ул. “Генерал Паренсов” №31 от 23 август до 3 септември.

Откриване: 23 август, 18:30 ч.
Галерия “Лоранъ”, ул. “Генерал Паренсов” №31

Още картини от изложбата

Коментирай