Свободно време

Унгарски културен институт - октомври 2006

02.10.2006г. / 10 44ч.
Аз жената
Унгарски културен институт - октомври 2006

1 неделя 10.00 – 16.00
Шуменска крепост

ВЪЗСТАНОВКА НА БИТКАТА ЗА ШУМЕНСКАТА КРЕПОСТ с участието на Сдружението за съхраняване на традициите – гр. Егер
През 1444 г. войските на Владислав Варненчик, предвождани от Янош Хуняди отново поемат на поход, за да изтласкат турците от Европа. Последната им спирка преди поражението при Варна е превземането на Шуменската крепост. Град Шумен и тази година организира възстановка на обсадата.

3 вторник 19.00
Пловдив, Зала “Съединение”

КОНЦЕРТ НА ДАВИД ПАВЛОВИЧ в рамките на Международен китарен фестивал Пловдив
Младият унгарски китарист и композитор концертира из Европа и Америка от 1993 г. и води майсторски класове на шест езика. Френски, канадски и немски издателства печатат произведенията му, основател е на Международния Китарен Фестивал в гр. Сегед. Тази година на Пловдивския фестивал ще води и майсторски клас.

4 сряда 18.00
Унгарски културен институт

ДА СЕ СЧИТА ЗА НЕВАЛИДНО – видеопрожекция (реж. Янош Гуяш, 1997, 110 мин.)
През Втората Световна война почти 700 000 унгарци са отвлечени в Съветския съюз. В т. нар. “маленкий робот” са загинали повече от 200 000 души, последният “военнопленник” се завръща през 2000 г. По време на революцията през 1956 г. депортирането започва отново. Отвличат не само въоръжени, а и обикновени граждани от опашката за хляб...

5 четвъртък 18.00
Унгарски културен институт

GLAMOUR – видеопрожекция (реж. Фридьеш Гьодрьош, 1998, 75 мин.)
Съдбата на три поколения от едно еврейско семейство във вихъра на историята в средата на XX век. Гротескно-лирична картина на сложните човешки взаимоотношения.

11 сряда 18.00
Унгарски културен институт

СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА (SUNSHINE) – видеопрожекция (реж. Ищван Сабо, 1999, 170 мин.)
Историята на три поколения: трагедия и хумор, романтика и жестока действителност – всичко това, което може да се случи на едно семейство в Централна Европа през XX век.

12 четвъртък 18.00
Унгарски културен институт

НЕПОГРЕБАНИЯТ – видеопрожекция (реж. Марта Месарош, 2004. 127 мин, на унг. ез.)
Герой или жертва? Имре Наги като министър-председател се противопоставя на Съветския съюз, мъченическата му съдба го превръща по цял свят в символ на националното самоопределение. До 1989 г. лежи в неотбелязан гроб, повторното му погребение става символ на погребването на комунизма. Въпреки това първият филм за него е заснет чак през 2004...

13 – 31 петък – вторник
Пловдив, Балабанова къща

56 ФОТОСА ЗА 56-ТА – фотоизложба на Карой Кохол
XVI Международни фотографски срещи
Критите четиридесет години фотоси са малко сдържани заради риска при направата им и от етични съображения. Авторът им след 1989 г. потърсва оригиналните места на заснимането им и запечатва промените или точно обратното: липсата на промени през тези четири десетилетия. Петдесет години: две поколения са си отишли. Нека посмеем да си спомним!

16 – 23 понеделник – понеделник
СУ “Св. Климент Охридски”, Аула

УНГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ОТ 1956 – изложба на Военноисторическия музей (Будапеща)
Изложбата представя унгарската революция, която първа смъкна булото от лицето на съветската империя и от “братската взаимопомощ”. Показани са известни от световната преса снимки и непознати досега фотоси.

17 вторник 18.00
Унгарски културен институт

УНГАРСКОТО ВЪСТАНИЕ ОТ 1956 И БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА – беседа на Пламен Дойнов (Нов български университет)
През есента на 1956 г. цялата българска интелигенция следи революцията в Унгария – в печата, по тайни и явни радиостанции, по слухове. Едни са солидарни с усилията на унгарците, други остават резервирани, а трети бързат да заклеймят порива към свобода. Как българските писатели изживяват събитията, които оставят незаличима следа върху съдбата на цяла Източна Европа? Писане между солидарността и ненавистта. Писане между честта и позора. Истинското българско писане върху унгарския подвиг от 1956-а.

18 сряда 17.00
СУ “Св. Климент Охридски”, Зала №1

ОТЗВУКЪТ НА РЕВОЛЮЦИЯТА ОТ 1956 В БЪЛГАРИЯ – представяне на документалната книга на проф. М. Семков
Ръководител на катедра “Нова и съвременна история“ в СУ (1983-2001). Председател на Нац. Ком. на б. историци от 1994. Член на бюрото на Международната асоциация по съвременна история на Европа в Страсбург (1990-2000). Занимава се с изследване на: съвременна история, история на тоталитаризма и на европейската идея. Автор на 7 монографии и учебници по съвременна история.
Творбата за пръв път представя българските документи, свързани с революцията.

19 четвъртък
София, 7 СОУ “Св. Седмочисленици”

СВОБОДАТА, ЛЮБОВТА!
Откриване на унгарски стенопис (Wall-to-wall poetry, проект на страните-членки на ЕС)
Европейските страни от 2004 г. поздравяват България със стенописи върху обществени сгради в центъра на столицата. Унгария избра добре познатото и на български стихотворение на Шандор Петьофи – емблематичен текст, изразяващ вечните чувства на младежта.

19 четвъртък 18.00
Унгарски културен институт

СИЯНИЕ НА ДЕТСТВОТО – видеопрожекция (реж. Пал Ердьош, 2006, 95 мин.)
Историята на едно малко момче, полусираче, което жадува за справедливост, за сигурност в един свят, пълен с шпиони и доносници. В дните на революцията като че ли това се сбъдва... Филмът е заснет въз основа на излезлия и на български роман на Ищван Ковач.

23 понеделник 20.00
София, НДК Зала1

КОНЦЕРТ НА HOBO BLUES BAND
1956 – НАДЕЖДАТА ЗА СВОБОДА – пътуваща изложба на Външното Министерство на Унгария
УНГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ОТ 1956 – изложба на Военноисторическия музей (Будапеща)

24 вторник 18.00
Унгарски културен институт

ДЕВЕТНАДЕСЕТ ДНИ НА НАДЕЖДАТА И СМЪРТТА – видеопрожекция (реж. Йожеф Мадяр, 1996, 92 мин)
Обхващащият цялата история на революцията документален филм показва събитията по улиците, зад кулисите на политиката и как хората са ги преживели.. Опровержение на легенди и клевети...

24 вторник
Скопие, Музикален факултет на университета “Св. св. Кирил и Методий”

ПРЕДВАРИТЕЛЕН ТУР НА V КЛАВИРЕН КОНКУРС “ЛИСТ-БАРТОК”
Тази година на традиционния за България клавирен конкурс “Лист-Барток” през ноември в София ще пристигнат кандидати и от Македония, Румъния и Сърбия.

25 сряда 18.00
Унгарски културен институт

УНГАРСКИ РЕКВИЕМ – видеопрожекция (Карой Мак, 1990, 107 мин.)
Съветските танкове вече са погазили революцията. Победителите с кървав терор искат да събудят страх и да потъпчат спомена за героите; в една пренаселена килия седем мъже с различно минало чакат смъртта...

26 четвъртък 17.30
Варна, Парк-музей “Владислав Варненчик”

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОСПЕКТА “ВАРНЕНСКАТА БИТКА”
Варненската битка от 1444 г. има катастрофални последици както за българската, така и за унгарската история. Тази година за посетителите на парк-музей “Владислав Варненчик” излезе съвременен проспект, който по достъпен начин обобщава фактите.

27 петък 16.30
Шумен, Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”

СКРИТИ, КОНФИСКУВАНИ, ПРИЛОЖЕНИ КАТО УЛИКА... – изложба на Унгарски Национален Музей (съставител: Каталин Ялшовски)
Фотосите показват не само мигове от тринадесетте драматични дни на революцията, а и с по-нататъшната си история отразяват жестокостта на репресиите и същността на диктатурата.
ДЕВЕТНАДЕСЕТ ДНИ НА НАДЕЖДАТА И СМЪРТТА – видеопрожекция (реж. Йожеф Мадяр, 1996, 92 мин)

30 понеделник 18.00
Унгарски културен институт

НЕПОГРЕБАНИЯТ – видеопрожекция (реж. Марта Месарош, 2004. 127 мин)

Други изложби:

До 6 октомври, петък
Унгарски културен институт

ИЗЛОЖБА НА ГЕЗА КОВАЧ
“Геза Ковач е скулптор от Трансилвания и творбите му изразяват своеобразния трансилвански дух. Повечето са родени от обикновени предмети, често пъти само посредством нагласата, възприемането на чувствителния дух. Ковач внимателно обработва пипнатите от него предмети, с незначителна намеса преобръща първоначалната им същност, оформя ги в статуи, придава им значение или вътрешно равновесие на формата, искрящ дисонанс.”
(Янош Ола).
С любезното съдействие на Унгарски културен институт – Букурещ

Шепшисентдьорд – Румъния
УНГАРСКИ ЦЪРКВИ – изложба на Атила Мудрак
С любезното съдействие на Унгарски културен институт – Букурещ

Коментирай