Майчиното мляко е уникална истинска храна за бебето, а кърменето като акт е най-естественото нещо, което природата ние дала. Редица научни изследвания са доказали, че кърмените деца са по-устойчиви на болести и инфекции, отколкото децата, които са хранени в първите месеци от живота си с изкуствени бебешки храни.

За майките, които кърмят, е по-малко вероятно да развият остеопороза на по-късен етап от живота си, а също така се намалява и рискът от развитието на рак на гърдата, рак на матката и рак на яйчниците.

Екипът на Az-jenata.bg подкрепя каузата, наречена кърмене и многократно е засвидетелствал своята съпричастност, ставайки неведнъж партньор на кампании, насочени към насърчаване на кърменето.

Ето защо казусът с майката, която кърми бебето си в столичен мол – Деница Панайотова, който в последните дни не спира да се дискутира в медиите и социалните мрежи привлече и нашето внимание.

Припомняме, че Деница Панайотова, посещавайки столичен мол заедно с бебето си, е опитала да го нахрани на територията на търговския обект. Тогава била „помолена“ от охранител да преустанови кърменето, тъй като гледката на кърмещи майки възмущавала другите клиенти.

„Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно“, обяснява Панайотова.

Веднага след това жената подава жалба, на която не получава отговор. Според Българския хелзинкски комитет (БХК) срещу кърмещата майка е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

Ето защо БХК ще представлява Деница Панайотова по дело за защита на правото на жените да кърмят своите деца на публични места.

Оттук нататък борбата на кърмещата майка ще бъде дълга и трудна. В социалните мрежи темата се дискутира горещо. Някои от коментарите са в подкрепа на жените и правото им да кърмят на обществени места, докато други осъждат жестоко най-естествения акт, наречен кърмене.

„За или против кърменето на обществени места?“ Това ви пита днес екипът на Az-jenata.bg. Тук може да участвате в нашата анкета, а също така ще се радваме и да споделите вашето мнение по темата.

Ето малко любопитна информация относно кърменето на обществени места от различни части на света.

Африка – Въпреки че в някои райони на Африка все още не се гледа добре на кърменето на обществени места, в по-голямата част на континента това се приема като нещо нормално.

Австралия – Закон, приет през 1984 година забранява дискриминацията срещу жените, също и срещу тези, които кърмят децата си на обществени места.

Франция – Кърменето на обществени места е абсолютно прието.

Исландия – Публичното кърмене е широко разпространено.

Нова Зеландия – Кърменето на публични места е напълно прието.

Норвегия – Майките спокойно могат да кърмят на обществени места.

Филипини – Във Филипините кърменето е защитено от различни закони, като майките имат право да кърмят на публични места.

Холандия – Кърменето е социално прието. Също така холандски закон гласи, че когато една служителка желае да кърми бебето си, работодателят е длъжен да осигури за първите девет месеца след раждането подходяща стая, в която бебето да може да бъде нахранено.