Честит Великден и Честито Възкресение Христово! Днес празнуваме възкресението на Божия син Исус Христос. В полунощ в събота срещу неделя, камбанен звън известява за възкръсването на Христа.

Всички вярващи, дошли в православните храмове, за да чуят Великденското пасхално богослужение, отнасят в домовете свещичка, запалена от Благодатния огън.

Тази топлина ще донесе здраве, любов и мир там, където е занесена. Тогава всички се поздравяват с „Христос Воскресе“ и трябва да получат отговор „Воистина Воскресе“.

На третия ден след разпятието и погребението, жени мироносци посетили гробницата на Христос и видели, че тя е празна. Възкръснал, Той се явил на апостолите и Мария Магдалена. Днес според традицията на празничната трапеза трябва да присъстват празнични пити, боядисани яйца, които даряваме на близките си, козунаци.

Според традициите на празника в жертва се принася и агне, което представя смъртта на Исус. Червените яйца символизират кръвта на Божия син, а козунакът неговото тяло.

На този голям християнски празник имен ден празнуват Велик, Велика, Величко, Величка, Велислав и Велислава. Възкресение Христово се празнува три дни, а до Петдесетница хората ще се поздравяват с „Христос Воскресе“.

Екипът на Az-jenata.bg желае на вас и близките ви много здраве, душевен мир, любов и доброта. Нека в домовете ви има само разбирателство и щастие!

Христос Воскресе!