Свободно време

Европейски дни на птиците 2006

11.10.2006г. / 15 54ч.
Аз жената
Европейски дни на птиците 2006

Дъждът не попречи Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) да проведе успешно Европейските дни на птиците. Свидетелство за това са събраните близо 6000 подписа в подкрепа на кампанията “За да остане природа в България”.

По предварителни данни участниците в EuroBirdwatch 2006 са 43408 души от 34 страни и са наблюдавани 2,25 милиона птици.

– Полша е страната с най-много организирани събития – 182

– Испания е страната с най-много участници – 25000

– Литва е с най-голям брой наблюдавани птици – 813 945

– Румъния е с най-голямо разнообразие на видовете – наблюдавани птици – 200

Акцент на Европейските дни на птиците тази година бяха Орнитологично важните места (ОВМ). За България организатор на EuroBirdwatch е Българско дружество за защита на птиците – българският партньор на най-старата световна организация за защита на птиците BirdLife International. Програмата включваше излети за посещение на 20 от общо 114 ОВМ в страната – за членовете и доброволците на БДЗП, журналисти и граждани. Дванайсет града и петнадесет точки за наблюдение на птици имаха готовност да дават информация за близките ОВМ и Натура 2000 и да водят дневници за броя и видовете птици, наблюдавани в рамките на дъждовния уикенд. Лошото време попречи на част от излетите или поне измести и съкрати маршрутите до по-близки, но все така интересни места за наблюдение на птици. Официалните данни за страната, които получиха още неделя вечер колегите от Италия – страната, която тази година координира инициативата на европейско ниво, са следните: В цялата страна, в рамките на двата европейски дни на птиците бяха наблюдавани 38270 птици от 68 вида. Най-често наблюдаваните видове са обикновен скорец, кафявоглава потапница и лиска. Проявата е отбелязана в градовете Бургас, Варна, Хасково, Пловдив, Свищов, София, Свиленград, Харманли, Козлодуй, Белене, Гоце Делчев, Сливен. В столицата, съботният дневник от точката за наблюдение в Южния парк сочи 21 вида и общо 350 птици. Най-многобройни за столицата са големият синигер и зеленоглавата патица, а най-интересното наблюдение в Южния парк е на сива чапла. Заради дъждовното време не се проведоха наблюденията в най-близкото до София ОВМ – при хижа Алеко на Витоша.

Точките за наблюдение на птици у нас бяха и информационни пунктове за ОВМ и Европейската екологична мрежа Натура 2000. Само за два дни и то в дъждовно време, близо 6000 души подкрепиха кампанията “За да остане природа в България” Целта на подписката беше да потвърдим на хартия своето “за” по включване на орнитологично важните места в Натура 2000. По-голямата част от подписите събраха членовете и доброволците на БДЗП в Хасковска, Пловдивска и Бургаска области. Кампанията е интернет базирана и събраните на хартия подписи ще бъдат прибавени към повече от 10000 гласа, подкрепили до момента апела на кампанията в интернет. (линк към кампанията и подробна информация за всички 114 орнитологично важни места в страната има на интернет-страницата на БДЗП www.bspb.org).

Освен че показаха съпричастност, хората, които посетиха информационните пунктове на БДЗП научиха най-важното за Натура 2000 и за ОВМ и се забавляваха сред природата.

Още информация за EuroBirdwatch`06, ОВМ и Натура 2000 на http://bspb.org/show/604-static. Следете www.bspb.org за подробности от страната и за още информация от Европейските дни на птиците 2006!

Коментирай
Свободно време