Свободно време

Тарама, пюре от бакла, пълнени миди...

13.10.2006г. / 15 28ч.
Аз жената
Тарама, пюре от бакла, пълнени миди...

Специално организиран фестивал на турската кухня се проведе в ресторант “Сезони” през отминалата седмица. Специално за събитието пристигнаха двама гост готвачи от Хилтън Анкара, които освен традиционните турски ястия като шиш кебап, дюнер кебап, пилаф, сарми и турско кафе, предложиха на публиката разнообразие от мезета, зеленчуци в зехтин, рибни и месни ястия, както и завладяващи десерти.

Турската кухня е световно известна и в нея се използват много подправки, билки, ядки и стафиди. Ако трябва да я обобщим с един единствен пример, без съмнение това ще бъдат многобройните мезета. Традиционно подбрани с цел поднасянето им с ракъ (“лъвското мляко” – анасонова алкохолна напитка, която се сервира с много лед и разредена с вода), в наши дни мезетата постепенно се превръщат в истинско празнично ястие. Те представляват неизброимо количество плата от различни сирена, разнообразни салати, пъпеши и дини, дребни зеленчуци в саламура, таратор, лозови сармички, варени и пушени меса и колбаси, телешки език, тарама, пюре от бакла (или черен боб), калмари и пълнени миди, готвени патладжани и др.

Ако не можете да посетите дните на Турската кухня в Хилтън, сгответе си нещо апетитно сами. Ето и нашите специални предложения “Турска кухня”:

Турска пилешка супа

Супа Яйла

Сабджи пилаф

Сутляш

Коментирай