Свободно време

Апетитни факти за японската кухня

Има няколко различни вида суши

23.07.2015г. / 10 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли суши? Това изобилие от вкусове поставя своето начало преди векове, но не в Япония, а в Китай. Достигайки до японската култура, то претърпява множество промени.

Има няколко различни вида суши, сред които са нагири, маки, чираши, ура маки, гункан маки, футо маки, темаки, оши други.

В следващите редове може да прочетете още апетитни факти за сушито и японската кухня.

Суши първоначално е била евтина и бърза храна. През 1800 г. в Токио суши се е хапвало най-често в театрите и то не с клечки, а с ръце, нещо като пуканки.

Wasabi се получава от корена на растението wasabia japonica. Неговият пикантен вкус идва от естествените антимикробни вещества, открити в растението. За съжаление това растение е твърде скъпо и вероятно в японски ресторант рядко ще имате възможността да опитате истинско уасаби.

Масовото производство на пикантната добавка към суши, често се прави от хрян и горчица на прах, с малки добавки зелен оцветител.

Днес една от най-често използваните риби в приготвянето на суши е сьомгата. Но в рецептите за приготвяне, тя е въведена след 1980 година.

Когато си поръчвате суши, получавате малка купичка със соев сос и уасаби. Много хора не знаят, че сушито не бива да бъде „давено“ в соевия сос, в противен случай оризът ще се разпадне. Потапя се съвсем леко, за да се запази формата му.

Традиционно готвачите на суши се обучават около 10 години, за да станат наистина майстори.

Когато посещавате японски ресторант, не пропускайте да си поръчате супа мисо. Тя се консумира като последно ястие, за да може да подобри храносмилането.

Сашими е друг японски деликатес, който трябва да опитате. Това са сурови парчета апетитна риба, често овкусени със специални подправки, които се сервират без добавка от ориз.

Почти винаги японците започват храненето си със сашими и след това преминават към консумацията на суши.

Почти 80% от червената риба тон уловена в света, се използва за приготвянето на суши и сашими.

За направата на сашими рибата трябва да бъде много прясна и богата на вкусове. Ето защо много майстори на суши пазят рибата жива до момента на приготвяне на ястието.

Противно на популярното схващане, суши не означава „сурова риба“. Това всъщност се отнася до овкусяването на ориза с оцет, сол и захар. Може да направите вегетарианско суши без добавяне на риба.

Свързани статии

Много готвачи на суши смятат, че клиентът не се храни само с устата си, но и с очите си. Подготовката на суши е като създаването на дзен градина.

Ножовете, използвани от готвачите на суши са преки потомци на самурайските мечове. Те трябва всеки ден да бъдат наточвани.

Традиционното суши не съдържа риба тон или сьомга, тъй като тези риби се развалят много бързо. То се приготвя с бяла риба, миди и суров октопод.

Снимка: istock

Коментирай