Свободно време

Японски кулинарни изкушения със соев сос

Az-jenata.bg се наслади на демонстрацията на готвача Дарин Стойков и Kikkoman

24.06.2015г. / 16 41ч.
Мария Дуковска
Снимка: Илиян Ружин

Снимка: Илиян Ружин

На специална кулинарна демонстрация в японския ресторант „Хамачи“ екипът на Az-jenata.bg успя да се наслади на невероятно пиршество от вкусни ястия, приготвени от участника в Master Chef Дарин Стойков.

Той успя да зарадва сетивата на присъстващите с 4 приготвени пред публиката ястия с продукти на японската марка Кикоман и по-специално със соевия сос, уок соса и Терияки соса.

Рецептите, които Дарин представи, бяха: свинско със зеленчуци на тиган – с Кикоман Уок сос, вакуумно пилешко на барбекю с пастет от боб – с Кикоман соев сос, мариновано пилешко с бърза соева туршия от моркови – с Кикоман Терияки сос и невероятният десерт, който бе направен от маслено тесто, млечен крем и пресни плодове, с карамелен крем със соев сос. Заедно с него беше сервирано и прекрасното японско сливово вино на марката.

Предложените рецепти показаха, че продуктите на Кикоман могат да се използват като универсална подправка за обогатяване на вкуса на традиционни ястия, а също така са особено подходящи за мариноване на различни меса.

Музикалното настроение на събитието беше осигурено от Боряна Желязкова – цигулка и Ясен Обретенов – пиано, чиито изпълнения подсилиха усещането за празник.

Специално за читателите на Az-jenata.bg представяме рецептата на невероятния десерт Трайфъл със соев карамел. Рецептата е авторска и е дело на кулинарния магьосник Дарин Стойков.

Любопитното за трайфъла, който произхожда от Англия е, че тук в България го готвим с японския сос Кикоман. Това е чудесна илюстрация, че соевите сосове пасват на всяка кухня и всяко ястие, независимо от националността им.

Необходимите продукти:

За крема:

• 4 жълтъка

• 1 л прясно мляко

• 5 супени лъжици царевично нишесте

• 6 супени лъжици захар

За соевия карамел:

• 4 супени лъжици захар

• 2 супени лъжици соев сос Кикоман

За маслените трохи:

• 125 г масло

• 125 г захар

• 250 г брашно

Начин на приготвяне:

Най-напред направете маслените трохи – нарежете студеното масло на малки кубчета и смесете съставките в голяма купа. С ръце размачквайте и разбърквайте да стане на трохи и сложете в плитка тава, постлана с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете трохите за около 20 мин. до златисто. Извадете ги, разбъркайте добре отново с вилица и оставете да изстинат.

Разбъркайте нишестето, жълтъците, захарта и половината от млякото до еднородна смес и сложете другата половина от млякото в тенджерка на котлона. След като се стопли, залейте сместа като бъркате непрекъснато и върнете цялата смес на котлона докато се сгъсти. Бъркайте през цялото време, за да се получи гладък и равен крем. Отнемете и покрийте с фолио, за да не образува коричка.


Сложете захарта за карамела в тиган и загрейте тигана докато се разтопи напълно и започне леко да пуши. Свалете от котлона и добавете соевия сос, разбъркайте добре и прелейте в удобен съд да се охлади. Ще се сгъсти докато изстива. След като се охлади достатъчно, смесете 2/3 от соевия карамел с млечния крем и разбъркайте добре, за да се разнесе равномерно навсякъде. Може да ползвате миксер, става лесно и бързо. Запазете останалото за декорация.

В подходящи съдчета (чашки) сложете от маслените трохи на дъното, разпределете крема по равно навсякъде и сложете плодове по ваш избор (ние използвахме малини и къпини). Поръсете отгоре с още малко от трохите и декорирайте с останалия соев карамел.

Снимки: Илиян Ружин

Коментирай
Свободно време