Свободно време

Притча за паяжините

Търсете нови пътища въпреки трудностите

13.07.2015г. / 11 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мъдрите съвети са това, от което се нуждаем и в добро и в лошо. Винаги успяваме да се допитаме до някой по-мъдър от нас човек, който да ни посъветва по кой път да поемем. В следващата поучителна история ще ви разкаже за силата на оцеляването и трансформацията.

Чували сте, че ако не можете да промените средата, трябва да опитате да промените себе си. Да бъдете гъвкави, адаптивни, изобретателни. Следващата притча ще ви напомни как когато съдбата ви изправи пред трудности, да намерите начин да излезете от тях.

Притча за паяжините

Имало един мъдрец, който избрал да води отшелнически живот. Веднъж едни хора отишли при него и го помолили да сподели някоя своя висша мъдрост. Мъдрецът се съгласил, но помолил да му донесат в пещерата паяци. Когато му ги донесли, той ги пуснал.

Свързани статии

След няколко дни започнал да обира техните паяжини. Всички те били изплетени вертикално. След още няколко дни в единия ъгъл се появила паяжина, която била изплетена хоризонтално. Тогава мъдрецът казал на хората:

– Запомнете, че под ударите на съдбата може да оцелее този, който намери сили да търси нови пътища, да слуша разума си, без да се влияе от мнението на околните, но и да се отнася към традициите като към средство, а не като към цел.

Коментирай