Свободно време

Защо колегата не ви харесва?

Споделяте твърде много информация

17.07.2015г. / 12 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо в какво се изразява естеството на работата ви, вие винаги ще бъдете заобиколени от вашите колеги. Всеки един от тях е различен. Има такива, които ви стават неприятни още от първа среща, други ще ви ласкаят, но при първа възможност ще се опитат да ви въвлекат в интрига.

Тук възниква въпросът защо винаги има някой колега, който няма да ви харесва? Част от отговорите може да видите в следващите редове. Но не забравяйте, че дори и да сте колега мечта, пак може да станете обект на ненавист от нечия страна.

Заплашен е от вашето присъствие

Това е една от най-честите причини, поради които колега може да не ви харесва. Какво означава той да бъде заплашен от вашето присъствие? Живеем в свят, в който всичко около нас е твърде динамично.

Ако работата ви изисква генериране на идеи, вие от своя страна сте изпълнителни, много по-дисциплинирани от колегите ви, често ви канят на важни работни срещи, възлагат ви нови и големи проекти, съвсем нормално е колегите ви да се почувстват недооценени и да не ви харесват.

Конкуренция

Да бъдеш конкурентен е силно качество, но това може да бъде причина за появата на конфликти в работната среда. Важно е да управлявате вашата конкурентоспособност правилно и да не приемате себе си за незаменими или по-способни от колегите ви.

Дори и да притежавате повече капацитет от тях, това ще подразни тяхната инертност и е една причина да не бъдете харесвани. Не забравяйте, че конкурентоспособността не е състезание.

Интриганти сте

Никой не харесва интриганти, особено шефовете. Има един израз, който често е използван от мениджърите на високо ниво за хората, които отделят повече време за създаването на конфликти в работната среда вместо за нещо по-полезно и той гласи: „Хора, които мътят водата, не са нужни на екипа.“

Да, интригантите не знаят какво е феърплей. За тях интригата е трудно поета глътка въздух, начин да бъдат забелязани, уви, не в тяхна полза.

Мързеливи сте

Във всеки офис има поне по един мързелив служител, който се скатава. Вероятно сте чували, че хората се делят на две групи. Тези, които работят от 9 до 18 ч. и други, които са въвлечени в работата 24 часа 7 дни в седмицата. Или иначе казано, хората, които „работят за заплата“, често не биват харесвани.

Свързани статии

Споделяте твърде много информация

В работната среда е нормално да споделяте някои неща за живота ви извън офиса. Но трябва да има поставена граница. Докато колегите ви споделят определено количество информация с вас, вие от своя страна, без да имате лоши намерения, ги засипвате с ненужна информация за ваши здравословни и семейни проблеми, последни постижения на децата ви и т. н.

Истината е, че на никой не му пука за личния ви живот и тази ненужна информация може да бъде причина колегите или определен колега да не ви харесва.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време