Свободно време

Заблудите, които ни пречат

04.11.2006г. / 11 28ч.
Аз жената
Заблудите, които ни пречат

Самооправдание № 1 – Нямам време
Още с иззвъняването на часовника рано сутрин – спокойствието от нощния комфорт се е изпарило и трескаво започваме да се подготвяме за деня. Програмата е начертана, няма пропуски и несъответствия в плана. Ежедневната блъсканица ни е завладяла до степен на работохолизъм. Дори и в минутите на мечтателно реене ние бързо се съвземаме с фразата “Нямам време”. А действително така ли е или просто си търсим поредния параван, зад който останаха гмуркането това лято и курса по готварство.
В повечето случаи виновно е неправилното подреждане на приоритетите. Може би трябваше да отидете първо на почивка, да се любувате на морското дъно и после да се захванете с доклада.
Може би не трябваше да си казвате, че нямате време за почивка. А да отделяте всяка събота по 2 часа, зареждащи ви с настроение като за цяла седмица, вместо да се излежавате в леглото до следобед и после да страдате от главоболие.

Самооправдание № 2 – Нямам пари
Изричайки тези думи в повечето случаи оставаме с убеждението, че изход от ситуацията няма. Необходим ни е само един път да се усъмним с тази формулировка и повечето проблеми биха се сгромолясали. Истината е, че както отделяме средства за месечната козметика, така бихме могли да заделим и за дълго отлагания курс по свободното гмуркане, за който не е необходимо да си купувате скафандър.
Нямам пари не трябва да е най-силният аргумент. В повечето случаи “човек се разполага според чергата си”, което значи че не бихте пожелали нещо наистина скъпо и за което банката не би ви отпуснала заем.

Самооправдание № 3 – Аз съм грозна
Живеем в ерата на медийната красота – дамите искат да приличат на холивудските звезди. Рецептата е световно известна – седмично посещение в търговски център, разкрасяване при козметик, фризьор, масаж, задължителната порция спорт – фитнес, йога и да не забравяме диета. Макар това да не е панацея, всичките съпътстващи ниското самочувствие белези, като скованост, затвореност и самовглъбеност ще изчезнат. Тогава по-лесно бихте възприели своите недостатъци и въпреки това да останете с чувство на удовлетворение. Самочувствието се добива най-вече с количеството на положените усилия.

Самооправдание №4 – Не биха ме разбрали
Няма нищо еднакво в природата. Очарованието на всеки човек се крие в неговата индивидуалност – причудливи качества и маниери, с които оставяте визитна картичка в съзнанието на срещустоящия. Противоположностите се привличат и това е общовалидно за всички.
Общуването преди всичко означава да споделяш своите чувства и мисли с другия. Ако хората срещу вас не ви разбират означава, че общуването ви не е ефективно. Някой от вас не е усвоил основните правила за общуване, слушането и разбирането или просто не ви е допуснал до сърцето си.

Коментирай