Свободно време

Виктория Бисерова: Най-интересното в работата ми е, че ме очакват приключения

Интервю с управителя на издателство "Ентусиаст" Виктория Бисерова за книгите, читателите и мечтите

12.08.2015г. / 15 21ч.
Мария Дуковска
Снимка: архив, Виктория Бисерова

Снимка: архив, Виктория Бисерова

Виктория Бисерова е управител на издателство "Ентусиаст". Освен това е страстен читател и верен приятел на кампанията на Az-deteto.bg "Забавното лятно четене", която има за цел да стимулира детското четене. Тя е и един от членовете в журито на конкурса за творческо писане на детския портал - "Моето невероятно лятно приключение", който продължава до 30 август 2015г.

Едва ли има по-подходящ събеседник от Виктория, с когото да обсъдим темата какво четат българите и какви книги се купуват най-много през последните години у нас.

Също така от нея ще разберем какви нови заглавия да очакваме наесен от "Ентусиаст" и дали подготвят интересни изненади за българските читатели. 

Как започнахте да се занимавате с книгоиздаване и това ли беше вашата мечта?

Всъщност не. Мечтаех да бъда журналист или адвокат. Започнах да уча „Книгоиздаване“ и още първия семестър книгите ме накараха да забравя всичко останало. Не беше любов от пръв поглед, но затова пък е трайна. 

Какви са предизвикателствата, с които се срещате в книгоиздателския сектор?

Най-интересното на моята работа е, че приключения ме очакват всеки ден. Буквално всеки ден. Всеки ден се срещам с различни хора, всяка книга изисква различен подход и е много вдъхновяващо да очакваш всеки нов ден с нетърпение. Основните предизвикателства за мен се състоят в конкуренцията между книгата и всички останали средства за получаване на информация и за забавление. Битката, която водим ще бъде все по-трудна.

Четенето е занимание, което изисква време, търпение, самотно занимание е, а ние все по-често сме нетърпеливи, трудно задържаме вниманието си и се изкушаваме да „скачаме“ от тема в тема, от устройство на устройство. Проблемът с концентрацията, както при децата, така и при възрастните води до трудност при следене на дълъг текст. Вероятно скоро ще предпочитаме единствено нелинейно четене – ще заменим романите с кратки истории, биографиите – с кратки очерци в някое списание, научните открития – с документални филми по темата.

Несравнимо е удоволствието да виждаш как мечтите се материализират, когато подам на автора първата му книга и помоля за автограф, или изпратим българското издание на световен бестселър и авторът се похвали в социалните мрежи с книгата. Ентусиазмът, който споделяш, когато авторът вижда издадената вече книга, е истинска емоция. За мнозина това е готов продукт, стока, просто книжно тяло, но в ръцете и очите на автора и читателите това е много, много повече от ново издание.

Като издател, какви са вашите впечатления от читателския вкус на българите? Какво четат най-много?

Мога да правя изводи какво купуват най-много, но не и какво четат. Данни за четенето анализират библиотеките. В България не правим изключение от западноевропейските тенденции – изборът на книги най-често го правят жените. Те подбират книги за себе си, за децата си, често за родители, партньори, за подаръци. Близо 80 % от покупките на книги се правят от дамите. Тъй като изборът е огромен, наблюдавам положителната тенденция дамите все по-често да обсъждат различни заглавия в неформални читателски клубове.

За децата си избират класически текстове, с които те самите са израснали, но не подминават и актуалните герои и истории, по които се увличат малките. Съвременната световна проза е най-предпочитаният избор на жените, когато купуват книги за свободното си време.

Мъжете, разбира се, залагат на по-динамични жанрове като трилъри, фентъзи и фантастика, но не подминават и биографичните монографии. 

България е сред най-бедните държави в Европа. Непрекъснато четем за статистики, според които българинът не си купува книги. Вярвате ли на тези статистики или виждате обръщане на тази негативна тенденция в последно време?

Последните години броят продадени книги всяка година се увеличава по данни на Националния статистически институт. Забелязва се ръст на търсенето на български автори. Друг е въпросът, че новите издадени заглавия се увеличават, което намалява тиражите и бизнесът става все по-труден. Инвестициите са рисковани и се връщат все по-бавно. 

Кой е авторът, когото бихте искали или мечтаете "Ентусиаст" да издаде в България?

Толкова са много.  Всеки ден попадам на автор, който бих искала да издадем и да споделим с българските читатели. „Ентусиаст“ не се притеснява да рискува с дебютни автори. Сериозна част от нашия каталог е отреден на първи текстове на писатели. Радвам се винаги, когато автор, в чийто потенциал сме повярвали, продължава да пише и се развива. Наташа Драгнич е от тези автори. След първата й книга „Всеки ден, всеки час“ тази година издадохме „И всеки път морето“. Авторката на тийнейджърски романи Джени Даунам също се разви много добре и скоро ще издадем трета нейна книга. Очаквам с нетърпение нови заглавия от Катрин Стокет – авторката на „Слугинята“, и Ерин Моргънстърн, написала „Нощният цирк“.

Преди месец реализирах една моя мечта – с логото на „Ентусиаст“ излезе романът „Всички наши места“ от Дженифър Нивън само половин година след световната й премиера. Очаквам с нетърпение екранизацията на книгата през 2017 г. 

А с коя книга или проект на "Ентусиаст" се гордеете най-много?

С „Приказка за вълшебната флейта“ – мултимедийна книга - детска фентъзи история, базирана на най-популярната опера в световен мащаб „Вълшебната флейта“. Това е може би най-специалният проект, който реализирахме съвместно с фондация „Културни перспективи“. Зад проекта е застанал професионализма на над 200 човека и се гордеем, че е изцяло сътворен в България. Не само в България, но и в чужбина се оценява високо в навечерието на 260-годишнината от рождението на Моцарт през 2016 г. Наградите за целия екип, интересът на читателите, омагьосаните детски погледи по време на всички събития, които реализирахме, са повод за гордост.

Поредицата Enthusiast Vintage е серията, на която отделяме най-голямо внимание – от подбора на заглавия, преводачите, на които поверяваме текстовете, дизайнът на кориците и не на последно място полиграфията на изданията. Радвам се, че в тази поредица намериха място романите на Никос Казандзакис, Франсоа Мориак, Джеймс Олдридж, Стефан Цвайг, както и новото издание на „Нощем с белите коне“ по случай 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов. 

От години подкрепяте кампанията на Az-deteto.bg "Забавното лятно четене". Какво мислите за инициативата и нейната основна цел да стимулира детското четене – твърде амбициозна ли е или реалистична според вас?

Подкрепям инициативата от първото издание и се надявам всяка следваща година да сме заедно. Дори един ден, в друг свят, където всички деца четат и няма нужда да ги насърчаваме, съм сигурна, че ще намерите начин да провокирате детски интерес и да откривате пред малките читатели всички светове, които пазят книгите. Всички подобни каузи имат място и са важни.

Радвам се, че всяка година намирате все повече съмишленици и посланици на четенето. Най-важното за насърчаване на детското четене е личният пример – ако детето вижда често, че близките му четат, ще прояви интерес. Не е нужно да насилваме децата да четат безинтересни за тях текстове, за да превърнем четенето в празник, в любимо занимание, книгата – в предпочитан подарък. Ако отделяме повече време на детето, докато избира книгите си, ако го насърчаваме да не се отказва, ако историята не върви, ще постигнем бавни, но трайни резултати. 

Тази година сте в журито на конкурса за творческо писане на Az-deteto.bg "Моето невероятно лятно приключение". Какви ще са критериите, по които ще оценявате творбите на децата? Възможно ли е сред тях да изпъкне бъдещ автор на издателство "Ентусиаст"? :)

За мен основният критерий за оценка на текста винаги е оригиналната история. Децата са толкова изненадващи и неподправени, споделят преживяванията си искрено и с ентусиазъм – нямам търпение да ги прочета.

Всяка година „Ентусиаст“ подкрепя по един млад български автор. Тази година ще издадем дебютния фентъзи роман „В ярката им светлина“ от Йордан Желязков. Така че защо не, догодина може да е някой малък писател с голям талант. 

Какви изненади сте подготвили от издателството за малките читатели и техните родители и какви интересни заглавия да очакваме в близко време от „Ентусиаст“?

Предстои любимата ми част от годината – всички се връщат от почивки и са нетърпеливи за новия сезон. Всяка есен в „Ентусиаст“ се стараем да удължим лятото със заглавия като „Бретонски афери“ от Жан-Люк Баналек. Тази година издаваме втората книга с разследвания на комисар Дюпен „Бретонски прибой“. В началото на ноември ще издадем дългоочакваното продължение на „Сексът и комунизмът“ от Милена Фучеджиева. Преди дни излезе световната сензация на годината „Момичето от влака“ от Паула Хоукинс. 

Малките читатели ще зарадваме с продължение на комикса „Илийчо и Август“ – „Илийчо, Август и седемте джуджета“ – дело на Сотир и Пенко Гелеви.

На 13 септември всяка година отбелязваме рождения ден на разказвач №1 в Света Роалд Дал. През 2016 г. цялият свят ще отбележи 100-ата годишнина, а в навечерието на юбилея сме подготвили изненада за малките читатели – готварска книга за деца, илюстрирана отново от Куентин Блейк. 

Без какво не можете в своето ежедневие?

Книги, разбира се, и телефон. Признавам, че съм пристрастена. 

За какво мечтаете, но не ви остава време...?

Не ми остава време да пътувам толкова, колкото бих искала. Да уча нещо ново. Да се занимавам по-задълбочено с йога. Както и да прочета, всичко, което искам. Списъкът е дълъг. 

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Да имат повече време за себе си и заниманията, за които мечтаят да се превърнат в реалност.

* * *

Виктория Бисерова е член на журито на конкурса за творческо писане на Az-deteto.bg "Моето невероятно лятно приключение". Повече за конкурса и условията за участие може да прочетете тук.

Коментирай
Свободно време