Свободно време

Щастлива съм, че уча тук

16.11.2006г. / 00 25ч.
Аз жената
Щастлива съм, че уча тук

2006-та година... вече 10 години уча френски език. За мое щастие, докато бях студентка в България спечелих стипендия и не след дълго пристигнах в ЛИОН – втория по големина град във Франция. В тази страна съм от 2 години и половина и днес ми се случи нещо много интересно – качих се в автобуса и на една от седалките видях портмоне. Занесох го на шофьора, а той ме попита откъде съм, може би защото все още имам лек акцент като говоря френски /местните твърдят, че ме правело по-екзотична/. В отговор гордо заявих, че съм българка, а той съобщи на пътниците в автобуса: "ето виждате ли, човек, от Източна Европа, който направи едно добро дело – не всички от Изтока са крадци".

Замислих се над думите му – за средностатистическия французин Източна Европа е съвкупност от проститутки, крадци и мафия. За щастие има много българи, които с успехите си в университета и професионалната си реализация доказват, че това не е така. А когато образован французин, чуе за България, реакцията му е: "знаеш ли, вие сте много интелигентна нация и се възхищаваме на факта, че се трудите рамо до рамо с нас и получавате френски дипломи за висше образование, при все че това дори не е родния ви език".

Но да се върна на темата за Лион. Градът е невероятен – поразява с чистотата си. В 6 часа сутринта хората мият улиците и тротоарите със специални машини със сапун! Има 4 линии на метро, две на трамвай – транспортът от една точка до друга е много удобен.

Хората са мили. На 8-ми декември празнуват "празникът на светлината" и целият град грее под звездите със всевъзможни атрактивни светлинни ефекти. Една от забележителностите е огромната катедрала "Ла Фоурвиере", която местните жители са построили, за да благодарят на Дева Мария, че ги е спасила от чумата.

За любителите на френската култура са направени лъкатушещите улички на стария град, където традиционните ресторантчета събуждат апетита с приятни ухания, защото градът е един от гастрономическите центрове на Франция.

А всяка неделя французите отделят време за семейството си, като се разхождат в парка "Тете дор", където има "сафари кът", както и най-различни видове животни и растения. Също така може да се види и една от най-красивите колекции от рози, като най-царствена е българската роза. Тя веднага се разпознава като кралицата на Балканите...

В Лион има множество музеи и църкви в различни стилове – готически, барок, средновековен и т.н.; по-старата катедрала “Сайнт Жеан” в стария град /Виеу Лион/,а нощем след културните прояви, Лион ви предлага да отидете на опера, театър, ресторант или някой страхотен нощен бар... И всеки път, когато пресичам мостовете над реките и поглеждам окъпаните в светлина величествени сгради, типични за френската култура, си казвам "щастлива съм, че уча тук".

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Детелина ( преди 11 години )
Бих искала да си пиша с това момиче по e-mail.Как да го направя?Благодаряazbz at abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар