Свободно време

Работното място ви убива бавно, но сигурно!

Как точно работата ви разболява?

04.09.2015г. / 09 18ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Понякога чувствате ли се така, сякаш стресът в работата е способен да ви убие? Всъщност, според науката това си е напълно възможно. Работното ви място би могло да ви разболява и то по много сериозни начини.

Едно скорошно проучване доказва, че стресовите фактори в офиса са по-вредни за здравето от тютюнопушенето! Вие чувствате ли се уловени в смъртоносната хватка на неблагоприятна работна среда?

Вижте по какви начини работното място ви убива!

Климатикът

В летните жеги климатикът е спасението, в което се вкопчвате с влизането от вратата! Да, обаче той е сред най-смъртоносните обстоятелства в офиса.

Лошото е, че метаболизмът на всеки човек работи на различни обороти и поради това всеки има различна нужда от топлина или хлад. Проучванията показват, че служителите работещи в по-студени помещения са по-склонни да се разболеят от необичаен за сезона грип.

Работата с мъже

Повечето жени са съгласни, че с мъже се работи по-лесно, отколкото с жени. Да, но едно ново проучване на учени от Университета Блумингтън в Индиана открива, че жените, работещи в доминирана от мъже работна среда страдат от повече социални и междуличностни стресови ситуации на работното място.

Тези жени имали по-високи нива на кортизол в кръвта – хормон, който може да доведе до дисбаланс в кръвната захар, повишаване на теглото и дори проблеми с плодовитостта.

Липсата на сигурност

В днешно време сигурността на работното място е изключително разклатена. Всеки трепери да не изгуби поста си. Усещането за безизходица кара хората да търпят всякакви нередности и експлоатация от страна на шефовете си.

Според проучване от 2013 година несигурността на работа се свързва с повишен риск от коронарна болест на сърцето.

Ужасният шеф

Ако шефът ви е взискателен, товари ви с много работа, изисква изпълнение на задачите в невъзможно кратки срокове, държи се арогантно и не ви уважава – повече от ясно е, че това ще повиши нивата ви на стрес до небесата!

Вземайте си 5-минутни почивки, ако сте в такова положение. Пускайте си музика, за да се абстрахирате от нервната обстановка. Високите нива на стрес водят до генерализирано влошаване на здравословното състояние.

Работните пространства от отворен тип

Работните пространства от отворен тип или така наречените „Open Space“ офиси набират широка популярност по американски модел. На пръв поглед те изглеждат много приветливи, сплотяващи екипа и улесняващи сътрудничеството.

Истината, според редица изследвания е, че общите помещения за работа създават условия за повишен критицизъм от страна на колеги и началство и подтикват към самонараняване на работниците, пише shape.com.

Според изследователите, постоянното излагане на шум с ниски децибели (шумолене, бърборене, жужене на офис техниката) повишава нивата на адреналин на служителите, който от своя страна причинява повишение на кръвното налягане.

Свързани статии

Позата на тялото по време на работа

Продължителното седене на стол причинява повече смъртност, отколкото дори тютюнопушенето. Изследванията показват, че седенето води до затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания и дори преждевременна смърт.

Ако работите 8-9 часа, 20 минути общо от работния ден трябва да прекарате в движение. Задължително е, ако искате да удължите живота си!

Застоялият въздух

Накрая, но в никакъв случай не и на последно място – застоялият въздух е сред най-големите убийци на работното място!

Въздухът, който дишат повече от един човек (както се случва в повечето офиси) може да се окаже сериозен вредител за здравето ви.

Не забравяйте да проветрявате офиса си често. Изследванията показват, че в непроветрените пространства рискът от замърсяване на въздуха с плесени, тонери, канцеларски химикали, частици от лазерни и мастилено-струйни принтери е много голям.

Коментирай