Свободно време

Коледа по български от Хаджидрагановите къщи

20.11.2006г. / 09 57ч.
Аз жената
Коледа по български от Хаджидрагановите къщи

Невероятно е разнообразието на българската кухня, събрала кулинарните умения на народа ни и привнесла ястия от балканския регион. Българските обичаи и традиции са винаги свързани с богатата трапеза, символ на плодородие, здраве и благополучие.

Характерна особеност на българската национална кухня е сезонността на гозбите. Ако вникнем внимателно в битието на българския народ, откриваме няколко пласта. Най-старият е свързан със съхранения през столетията обреден цикъл – празниците от Гергьовден до Димитровден и от Димитровден до Гергьовден.

Един от най-важните семейни празници е Бъдни вечер. Той е посветен на дома и огнището и по стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза , стопанинът на къщата запалва специален пън от крушово, дъбово или буково дърво в огнището, наречен бъдник. По искрите в огъня се гадае каква ще бъде годината. Празничната трапеза се нарежда върху слама под иконостаса. На трапезата се слагат от 7 до 9 постни ястия.

“Хаджидрагановите къщи” ви предлагат едно обобщено меню до очакване на коледното прасенце.

Първото ястие е пататника от Смолянския край, след това са пълнените чушки с боб и орехи, характерни за Северна България. Интересно предложение е родопският клин, а четвъртото ястие е баница с тиква от Мелнишкия край. Следват постните зелеви сарми с пълнеж от зрял фасул – рецептата е характерна за Банския край. На последно място е къпаната баница от Копривщица и традиционният ошаф. На трапезата се слагат варено жито, лук, чесън, мед, орехи и вино.

Характерни за Коледните празници са коледните пости. Едно интересно предложение е боронята по традиционна лясковска рецепта. Ястието включва кисело зеле, ориз и се приготвя на сач. Друго ястие е постния чомлек по банска рецепта с малки попски лукчета, доматен сок, чесън, червено вино и цели картофи.

Необятна е българската кухня, затова да не забравяме предшествениците си, от които винаги можем да съхраним българщината и на първо място, че трапезата, особено в празничните дни, е събирала българското семейство с мисълта за единение при радостите на битието.

“Хаджидрагановите къщи” – гостоприемство по български!
За контакт: тел. 931 31 48, www.kashtite.com

Коментирай