Свободно време

„Археологически парк Сандански“ – още един повод за национална гордост!

Прекрасна туристическа дестинация, вдъхновяваща история и култура, чудна природа – всичко това в Сандански!

14.09.2015г. / 10 04ч.
Илияна Николова
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Чудите се на кое топло и слънчево местенце да прекарате почивката си? Искате да се запознаете и вдъхновите от древни култури и цивилизации? Лековитата сила на минералните извори ви привлича?

Не се чудете твърде дълго! Няма нужда да пътувате до далечни държави, за да откриете всичко това, което търсите. Просто отидете в Сандански!

Сандански е един от най-забележителните градове в България. Историята му датира много преди създаването на Българската държава. Този град таи следи от древни цивилизации отпреди 3000 години.

Горещо препоръчваме тази дестинация, защото лично се убедихме в нейната красота, мистика и култура, лъхаща от внушителните останки от римската, тракийската, гръцката и латинската цивилизации.

Град Сандански ни посрещна с приветливата си топла обстановка. В сърцето на града се натъкваме на най-новата и впечатляваща туристическа атракция, с която Сандански вече може да се похвали – „Археологически парк Сандански“.

„Археологически парк Сандански“ включва 3 забележителни раннохристиянски обекта – Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и Базилика на епископ Йоан.

Разхождайки се из тези древни постройки изпитахме истинска гордост, че в България могат да се открият толкова големи, добре запазени и най-вече цялостни археологически обекти.

Ще ви разкажем малко повече за отделните компоненти на „Археологически парк Сандански“:

Епископска базилика

Епископската базилика се намира в сърцето на днешния град Сандански. В древността тя се е намирала в североизточната част на античния град Партикополис. Базиликата се намира в близост до крепостната стена, където се очертава най-голямата концентрация на раннохристиянска култова архитектура.

Базиликата е висока 16 метра, което е повече от впечатляващо, имайки предвид факта, че е построена между II и IV век. С грандиозната си архитектура и изключително богата художествена украса, запазена и до днес в оригинал, комплексът е сред най-големите и интересни археологически обекти в цяла България.

Базиликата е възстановена с такъв успех, благодарение на това, че всичките й компоненти са запазени под земята, включително и стените. Когато комплексът бива открит през 1967 година, стените са намерени рухнали в хоризонтално положение. Археолозите предполагат, че това се е случило вследствие на голямо земетресение, разтърсило земите ни преди векове.

Този благоприятен от археологическа гледна точка факт допринесъл за запазването на невероятно много цялостни компоненти в комплекса.

Раннохристиянски комплекс

Открит през 1967 година, Раннохристиянският комплекс датира от IV век, което означава, че в града е съществувала раннохристиянска общност. Базиликата в комплекса е с едностаен притвор, три кораба с колонно-аркадна конструкция и дървено покритие, с хор и атриум. Има удължен наос и голяма ширина на централния кораб.

Още една уникална находка може да се види тук – почти изцяло запазената антична улица „кардо максимус“ с колонада. На една от колоните се чете надпис от времето на император Каракала: „Марк Аврелий Капитониан Александър и Терентиана Юлия, като бяха жреци подариха на родния си град колоните на стоата.“

Базилика на епископ Йоан

Тя е архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. Открита е през 1960 година и е частично проучена.

Базиликата е разположена „ин сито“ в сградата на Археологическия музей. Има великолепни подови мозайки с изображения на риби и птици. В центъра на притвора й се чете уникален за страната мозаечен строителен надпис от края на V – началото на VI век, който съобщава, че е построена от епископ Йоан.

Внушителните мозайки се намират в целия комплекс. Удивително е каква голяма част от тях са запазени, включително и цветово. Изображенията, символите и орнаментите – почти всичко е запазено в оригинал.

Епископският комплекс, със своята грандиозна архитектура и изключително богата художествена украса – каменно-декоративна пластика, стенна живопис и мозайки, е най-представителната сграда доминираща в града през късноантичната епоха.

Няма друго място в България и на Балканския полуостров, където можете да видите такова богато наследство от мозаечни орнаменти, каквото можете да зърнете тук.

Археологическият музей

Археологическият музей в Сандански предлага богата колекция от експонати, включително впечатляващите мозайки от II-IV век.

Още една причина да заобичате това място е страхотната програма за обучение на деца, която Археологическият музей предлага. Институцията организира летни обучителни лагери, на които децата могат да се докоснат до техниките за създаване на мозаечно изобразително изкуство.

Някои от детските творби дори са окачени почетно в Археологическия комплекс.

Ако все още се чудите къде да планирате следващата си почивка – изберете Сандански! Тук освен прекрасния Археологически парк, можете да разгледате и околността, която предлага чудни туристически обекти – местността Рупите, Роженският манастир, китният сгушен между скалите Мелник.

Осъществяването на проекта е по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“ и със съдействието на Община Сандански.

Снимки: личен архив

Коментирай