Свободно време

Защо плачещите хора са по-силни?

Те не се страхуват от своите емоции

23.09.2015г. / 11 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за емоции, има такива, които ни носят щастие, сигурност, доверие и други, от които изпитваме страх, срам, слабост, несигурност. Да поговорим за сълзите. За онези в миг на щастие или тези в миг на тъга.

За първите казват, че са красиви, за вторите, че са признак на слабост. Всъщност хората, които плачат, особено в тъжните моменти се оказва, че са далеч по-силни психически. Защо? Ето няколко добри обяснения.

Те не се страхуват от своите емоции

Когато изпитвате радост се усмихвате. Когато не сте съгласни с нечия позиция, изказвате своето несъгласие. А защо когато сте тъжни не давате свобода на своите чувства? Пренебрегваме тъгата и сълзите си, защото смятаме, че това ни прави слаби пред другите и пред нас самите.

Сълзите не са признак на слабост, а са демонстрация на чувства и емоции извън думите. Ето защо, когато се чувствате тъжни, останете сами със себе си и си поплачете.

Те разбират лечебните свойства на сълзите

Отделянето на сълзи от радост или тъга, помага не само за поддържането на слъзните канали. Сълзите спомагат за освобождаването на токсини, за подобряване на погледа, но в рамките на няколко минути могат да елиминират голям брой бактерии.

Свързани статии

Те знаят, че плачът има терапевтичен ефект

Плачът е терапия, която помага на мозъка ни да отдели ендорфин. Той не само ни кара да се чувстваме по-добре, но и може да притъпи болката. Актът на плачене спомага и за цялостно освобождаване от лошите чувства, макар и за кратко. Това ни позволява да вземем по-адекватни решения.

Проявяват по-често емпатия

Емпатията ни прави по-добри и по-силни човешки същества. Ако егоистите са слаби като личности, тези изпитващи емпатия са силни. Изследвания показват, че хората, които плачат понякога на филми, често проявяват своята емпатия към близки и приятели. Е, ако и вие сте от тези, които сядате да гледате драматични и романтични филми с кутия кърпички, значи сте силни личности.

Коментирай