Свободно време

Говоренето – дрога за жените

11.12.2006г. / 14 59ч.
Вергиния Генова
Говоренето – дрога за жените

Според проучване на британския вестник "Дейли мейл", основано на книгата "The Female Mind" ("Женският мозък") на психиатърката Луан Бризендайн, жените произнасят около 20 000 думи дневно. Това е с цели 13 000 повече отколкото мъжете.

Според изследванията на Бризендайн в мозъка на жените има повече клетки, отговарящи за речевите функции. Обикновеният акт на говорене предизвиква изтласкване на хормони в него, които му придават усещания, подобни на тези, които се изпитват при вземане на наркотици. Затова дамите обичат да слушат собствения си глас и да го използват максимално. Може би на това се дължи и фактът, че повечето професии свързани с говорене са предимно женска територия: учители, екскурзоводи, рекламни агенти и т.н.

Според Д-р Д-р Бризендайн, различията между мозъците на мъжете и жените е отново заради тестостерона, който оказва влияние върху оформянето на мъжкия мозък. Тестостеронът оказва влияние и намалява зоните от мозъка, които отговарят за речевите и емоционалните функции. Недостигът на разговори и емоции при силния пол се компенсира с мисленето. И то отново преди всичко за секс, смята психиатърката.

Тя твърди още, че мозъчният център, отговорен за сексуалните помисли при мъжете, е два пъти по-голям, отколкото при жените.

Научни изследвания разкриват, че мъжете мислят за секс на всеки 52 секунди, а мисълта за това при жените е средно веднъж дневно.

Според авторката "ако жените обръщат по-голямо внимание на тези различия, ще им бъде по-лесно да взимат правилните важни решения в живота", а мъжете по-лесно и без излишни нерви ще понасят бъбривостта на половинките си.

Коментирай