Свободно време

Фрази, които не трябва да казвате на депресиран човек

Вместо тях покажете своята подкрепа

17.03.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки е изпадал в депресия в даден момент. Тогава близките ни се опитват да повдигнат настроението ни и да ни извадят от дупката, в която сме изпаднали.

В спонтанността и невежеството си относно психологията много хора казват неща без да искат, с които целят да помогнат, но ефектът е тъкмо обратният.

За да не нараните близък в депресия, а да му помогнете, ето какво никога не трябва да казвате:

„Как да ти помогна?“

Вероятно това е първият въпрос, който хрумва на всеки, когато стане дума за изпаднал в беда приятел, макар и психологическа беда. Първото нещо, което човек инстинктивно иска да направи е да помогне. Но невинаги знае как. Затова и пита. Но тук идва големият проблем – при депресираните хора този въпрос може да влоши още повече нещата и да ги накара да потънат чак до дъното.

Вместо това просто кажете „обичам те“. Ако трябва просто поседете при близкия си човек. Покажете му с присъствието и подкрепата си, че сте до него и когато иска да получи помощ, ще я получи. Но не му задавайте този безумен въпрос, защото вероятно ако знаеше отговора щеше да си е помогнал отдавна или да е потърсил вашата помощ.

„Всичко се случва по определени причини“

Голяма констатация, няма що! Естествено, че е така, но трябва ли да бъркате в раната?

Щом човек е изпаднал в депресия, вероятно е наясно с веригата събития, довели до това състояние. Ако му кажете, че нещата се случват поради определени причини, може да задълбочите още повече депресията, защото така звучи сякаш депресираният заслужава съдбата си или поне така може да го разтълкува той.

Снимка: iStock

Вместо това просто споделете мъката му. Кажете му, че това, което се случва наистина е гадно, но ще мине, защото всеки има своите трудни моменти. Понякога простото съчувствие е много по-силно от даването на каквито и да е съвети и гръмки констатации.

 

„Не ти отива да плачеш – усмихни се отново!“

Какво клише само! Най-вероятно всеки го е чувал в даден момент. Това е едно от най-лишените от смисъл изречения, изричано от устата на милиони хора по света.

То не само не носи никаква утеха, но и не помага по никакъв начин за изваждане от депресията. Вместо това кажете на приятеля си, че виждате, че той страда и че искате да изиграете една игра – да си прехвърляте от рамо на рамо товара, който го мъчи. Така лека полека части от товара ще паднат по пътя.

Това е психологическа игра, която помага за редуциране на напрежението и дори може да разсмее депресирания ви приятел или близък.

„Ти си силен. Ще се справиш и този път!“

Колкото и силен да е човек, той не е застрахован от рухване. Психиката има своите слаби моменти, в които просто изпада в дупка и нищо не може да я спаси. Дори най-силните хора, понасяли редица удари в живота си, могат да се сринат.

Затова не казвайте на депресиран човек, че по принцип е силен и че и този път ще издържи. Вместо това просто му покажете подкрепата си. Всеки има нужда от рамо в даден момент. Ако сте истински приятел – подайте своето!

Коментирай