Свободно време

Как да намалим употребата на пластмаси в бита?

Само след 30 години в океана ще има повече пластмасови боклуци, отколкото риба!

22.01.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Почти всичко около нас вече е от пластмаса. Ненужни опаковки, еднократни изделия, пособия за дома, техника, торбички за еднократна употреба – съвсем скоро животът ни ще се превърне в едно огромно пластмасово бунище.

Проблемът с пластмасовите отпадъци става все по-голям с всяка изминала година. Според доклад на Световния икономически форум и фондация Елън Макартър, след около 30 години в световния океан ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба, пише Huffington Post.

В доклада се казва още, че в момента пластмасовите отпадъци в океаните възлизат на около 150 милиона тона. Очаква се през 2025 година тяхното количество да достигне до 1 тон на всеки 3 тона риба, а до 2050 година пластмасовото замърсяване ще надскача количеството на рибата по тегло.

Всяка минута в океана се изхвърлят най-малко 8 тона пластмасов отпадък. И това се случва всяка година.

Тази статистика е повече от апокалиптична и налага все повече въпроса за опазването на околната среда.

Какво можем да направим, за да ограничим изхвърлянето на пластмасови отпадъци?

Носете си торбичка за пазар от плат

Има текстилни торбички за пазаруване, които са удобни, екологично чисти и евтини. Те са прекрасно решение срещу ежедневното изхвърляне и ненужна употреба на еднократните торбички.

По този начин не само ще опазите околната среда, но и ще спестите пари от излишното купуване на найлонови торби.

Кажете „не“ на сламките

Всеки път, когато поръчвате напитка в заведение, отказвайте да ви носят сламка. Всяка напитка или коктейл може да се пие без това пластмасово помощно средство, да не говорим колко мръсни са те. И не забравяйте, че сервитьорите и барманите ги хващат с мръсни ръце, за да ги потопят в питието ви. Това поставя здравето в риск.

Избирайте продукти в картонени кутии, вместо в пластмасови бутилки и опаковки

Имате избор от различни асортименти. Винаги, когато е възможно, взимайте продукти, опаковани в рециклируеми опаковки. Това е много по-екологично спрямо природата.

Спрете да дъвчете дъвка

Дъвките не се разграждат стотици години. На практика се считат за невъзобновяем продукт, който замърсява околната среда. Те са навсякъде по улицата, по зелените площи, извън кошчетата за боклук. А дори да са изхвърлени на предназначеното място, те не се рециклират след като достигнат до сметището.

Освен това дъвките са вредни за здравето. Те са наситени с изкуствени оцветители и подсладители, които са канцерогенни, влияят на хормоналния баланс и влошават здравето на стомаха.

Спрете да си купувате вода в пластмасови бутилки

Пластмасовите бутилки са едни от най-вредните в ежедневието. Заедно с тях пластмасите, използвани за направата на чаши за кафе и топли напитки са изключително опасни за здравето. При нагряване тези пластмаси отделят токсини, увреждащи здравето и натрупващи се в организма.

Вместо всеки ден да пиете от пластмаса, ползвайте термос за многократна употреба. В него можете да си носите както студени, така и топли напитки.

Носете си стъклена чаша в офиса

Добре е на бюрото си да имате стъклена чаша, порцеланова купичка и метални прибори. Не ползвайте еднократните съдове и прибори от пластмаса, които често се предлагат в закусвалните и ресторантите по офисите.

Използвайте кибрит

Пластмасовите запалки също замърсяват околната среда. Има чудесна алтернатива на тяхната употреба и това е кибритът. Преоткрийте го!

Използвайте текстилни пелени

Еднократните пелени замърсяват природата. Затова вместо тях използвайте текстилни за многократна употреба. Те освен останалото са и щадящи кожата и няма да предизвикат обриви и възпаления по кожата на бебето ви.

Погледнете в хладилника

В хладилника си държим какви ли не пластмасови контейнери за съхранение на храна. Изхвърлете ги и ги заменете със стъклени или порцеланови.

Снимки: iStock

Коментирай