Свободно време

Най-грубите и чести грешки на интервю за работа

Допускат се от напрежение, но въпреки това не се прощават лесно от интервюиращия

01.03.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

На интервю за работа човек може да допусне множество грешки от притеснение. Нервността не е ваш пръв приятел, когато ви предстои интервю, но пък е човешко състояние, което трудно може да бъде избегнато.

Затова е най-добре да знаете предварително какво не трябва да правите, за да не намалите шансовете си да бъдете одобрени на интервюто.

Не носете чаша с кафе в ръцете си

Когато отиваме на интервю обикновено подраняваме, за да не правим лошо впечатление. Какво да правим през това време, докато чакаме освен да пийнем едно бързо кафе. Ако сте пушачи вероятно ще изпушите и една-две цигари.

Дъхът на кафе и цигара е най-лошото нещо, което може да лъхне от вас при влизането на интервюто. Ако носите кафето си в ръка и дори го оставите на масата ще изгубите още точки.

Непрофесионалното говорене

Независимо колко добре се чувствате в присъствието на интервюиращия, не трябва да се отпускате прекалено и да говорите така, сякаш той е най-добрият ви приятел, с когото говорите все едно сте седнали на кафе.

Покажете малко класа. Не използвайте твърде много разговорни изрази и жестове. Професионалното ви излъчване е от голямо значение като едновременно с това е важно да не изглеждате прекалено суховати.

Притеснявате се прекалено, дори се срамувате

Колкото и притеснени да сте отвътре не трябва да ви личи чак толкова отвън. Прекалено стеснителните хора никога не правят добро впечатление и шансовете да бъдете наети са много малки.

Обратното поведение – прекалено наперено и самоуверено перчене също не е добра опция. Намерете златната среда.

Лошо облекло

Лошото облекло винаги прави и лошо впечатление. Ако се затруднявате да подбирате дрехите, с които се обличате, гледайте поне да се облечете неутрално. Не добавяйте агресивни акценти в облеклото, за да не сгрешите. Допитайте се до приятел за съвет, ако се налага. Най-добре е да заложите на класическо облекло, ако се боите, че ще сбъркате.

Изключете телефона си

Най-неприятното нещо за интервюиращия е телефонният звън на кандидата за работното място. Това показва неуважение и несериозен подход към кандидатстването. Дори да сте сигурни, че никой няма да ви звънне в този момент, изключете телефона си.

Най-грубата грешка е да вдигнете телефона или да тръгнете да пишете съобщение, че не можете да говорите в момента. Ако направите това, вероятността да се сбогувате с работното място е огромна.

Свързани статии

Щракане с химикалката

Още един несъзнателен нервен жест – щракане, цъкане или потропване с химикалката по масата. Недейте да го правите. Наложете си предварително да не го правите, за да не се изложите по време на интервюто.

Събуване на обувки

Може да звучи невероятно, но някои хора го правят – свалят си обувките под бюрото, докато отговарят на въпроси или говорят за себе си. Не само че има риск лоша миризма да се разнесе из помещението, но и някой може да ви види.

Ако някой друг представител на фирмата влезе ненадейно в помещението, ще е добре да се изправите и да го поздравите подобаващо. Как ще го направите с боси крака, които нервно опипват пода, търсейки обувките си?

Снимки: iStock

Коментирай