Свободно време

Разпространени митове за млечните продукти

Не е вярно, че възрастните хора не могат да преработват прясното мляко!

20.03.2016г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Млечните продукти са обект на чести спорове. Някои експерти отричат техните полезни свойства за организма, други ги подкрепят. Мненията са разнопосочни и благодарение на това са се родили много митове, ширещи се в обществото.

Ето кои са най-разпространените митове за млечните продукти, на които обаче не трябва да се вярва!

„Обезмасленото мляко е най-здравословният вариант“

Истината е, че ползите от мазнините и протеините в млякото са много и затова не трябва да се лишаваме от тези хранителни вещества, приемайки изкуствено пречистени и обезмаслени млечни продукти.

Нискомаслените млечни продукти не намаляват риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Изследвания в тази посока го доказват. Освен това мастните киселини в млечните продукти спомагат за по-добрата абсорбция на витамини А и D от организма. Това не се случва при консумация на обезмаслени млечни продукти.

„Млякото причинява газове“

Ако бъде консумирано правилно, млякото всъщност не причинява газове. И не е вярно, че никой възрастен човек не трябва да пие прясно мляко.

Важно е млякото да се приема добре загрято и в комбинация с определени храни за хората, които имат трудности в обработката му.

„Млякото повишава секрета в дихателните пътища“

Някои хора вярват, че консумацията на млечни продукти и в частност прясно мляко причинява симптоми, подобни на вирусна инфекция. Според специалистите обаче това внушение е по-скоро в главата ви.

Симптоми на възпаление усещат само хората, които имат доказана лактозна непоносимост или алергия към млечния протеин. Консумацията на млечни продукти при тях причинява нежелани реакции. При останалите хора такива реакции не се наблюдават.

Свързани статии

„Повече прясно мляко значи по-здрави кости“

Истината е, че в това няма нищо вярно. Колкото и количества мляко да изпиете, това няма да обогати организма ви с повече калций. За абсорбирането му е необходим и витамин D. Освен това здравето на костите зависи до голяма степен от възрастта, съпътстващите заболявания, наличието или не на фрактури в миналото, цялостното хранене, физическото натоварване.

„Млякото е най-добрият източник на калций“

Всъщност има много по-благодатни откъм калций напитки. Портокаловият сок, изцеден от пресен плод, е много по-богат на калций, отколкото млякото. Една чаша пресен портокалов сок дава цели 30% от необходимия дневен прием на калций.

Снимки: iStock

Коментирай