Свободно време

Как българинът посреща Нова година?

29.12.2006г. / 13 35ч.
Вергиния Генова
Как българинът посреща Нова година?

В богатство или бедност, радост или мъка, българинът посреща празниците винаги на пищна трапеза. Дали ще има изобилие от френски сирена, черен хайвер и морски деликатеси или няколко вида картофени салати и баници /вита баница, тиквеник, баница с ябълки/, печени орехи – все е изобилие. Обикновено толкова богата, че може спокойно да не се готви до следващите празници. Всъщност те не се оказват и толкова далече след първи, а може би и са се породили именно по тази причина – постите са свършили, заклали сме прасето, извадили сме винцето, навън е снежно и студено, какво друго му остава на българина, освен да празнува. Не случайно в две седмици са събрани толкова много именни дни.

Българинът може да го откриете на семейната трапеза, особено ако фамилията е многолюдна.

Новодомците, които са верни на преданието, че първата Нова година трябва да я посрещнат в къщи.

Влюбените, които чувстват магията на настъпването на Новото най-добре когато са сами.

Сред приятели по хотели, хижи, домашни купони или ресторанти. Обикновено е избор на по-младите хора и на всички онези, които обичат да споделят празника с много и разнообразни хора.

На пътешествие, далеч от дома – това е привилегия за по-заможната част от населението. А също така и на всички онези с пътешественически и приключенски дух – по света Нова Година е многоцветна, пищна и невероятно празнична. Нещо, което в България все още не сме виждали, но не губим надежда, че ще доживеем.

Все по често има и хора, които искат да излязат на площада и да се забавляват със стотици непознати. Да слушат музика, да танцуват на воля – евтино, зареждащо с емоции и очакване. Предпочитано от младежи, които не са си осигурили собствен терен за празника, празнуват със семейството и после излизат навън с приятели. А и всички останали, чувстващи се космополити и не искащи да стоят затворени между четири стени.

Но, може би като неписано правило се е установило по Коледа българинът да е в тесен семеен кръг, докато по Нова Година да е в бляскава компания. Тук акцентите са официалните рокли, бляскавите бижута, модните прически и празничният грим. Ако сме избрали празнуване на Новата г. в ресторант, отсега трябва да помислим за външния си вид и облеклото, за да не се паникьосаме в последния момент, че нямаме какво да облечем.

Коментирай