Свободно време

Уикенд навици, които вредят на седмичния ритъм

С какво прецакваме седмичния си режим през уикендите?

03.04.2016г. / 10 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цяла седмица живеем за уикенда. От момента, в който настъпи понеделник, мечтаем отново да стане петък. Копнеем за петък. Жадуваме за момента, в който ще се наспим, ще си починем, ще излезем да се забавляваме и ще забравим за работата поне за два дни.

С навиците си през уикенда обаче правим така, че съсипваме делниците си. Следващият път не се чудете защо се чувствате толкова зле чак до сряда. Тъкмо когато започнете малко от малко да влизате в ритъм и отново идва уикендът.

Ето какво си причинявате през уикенда, което вреди на ежедневието ви през седмицата!

Грешка №1 – лягате си много късно и ставате чак следобед


Този модел на фалшиво отпочиване имитира стреса, който тялото получава при драстична смяна на часови пояси.

Защо си го причинявате? Няма по-голям стрес от нередовния сън, различните времеви диапазони за почивка и нарушението в циркадния ритъм. Не е нужно да ставате през уикенда чак толкова рано все едно ще ходите на работа, но все пак другият вариант пречи още повече на здравето и продуктивността ви.

Грешка №2 – не тренирате през уикенда

Казвате си, че цяла седмица тичате напред-назад, ходите на спорт или фитнес и почивните ви дни са време за истинска почивка. Е, организмът ви не мисли така.

Хората, които не спират да се упражняват и през уикенда всъщност спят много повече и по-качествено през цялата седмица. Това се доказва от редица изследвания във връзка с енергичността и работоспособността през седмицата. Дори 10 минути леки упражнения през уикенда спомагат за поддържане на тонуса и ритъма.

Грешка №3 – пиете твърде много алкохол

Алкохолът нарушава нормалните процеси в организма, когато е в прекалени количества. Злоупотребата с него понижава енергията и тонуса, причинява редица неразположения и пречи на отпочиването на тялото.

Грешка №4 – ядете обилно преди лягане

Събота вечер излизате с приятели или пък отивате на гости на родителите си. И в двата случая има риск от късно преяждане. То води до нарушения в съня, които могат да продължат няколко дни, стомашни проблеми, отпадналост, липса на енергия, колебания в кръвната захар.

Грешка №5 – пиете кафе прекалено късно през деня

След като сте обърнали наопаки целия си седмичен режим през уикенда, си позволявате и да пиете кафе прекалено късно. Та нали не сте на работа утре?! Можете да си позволите да си легнете по-късно!

Този вреден навик ви пречи да заспите в нормалното време не само в неделя, но и през следващите поне 2-3 дни.

Снимки: istock

Коментирай