Свободно време

Какво предизвиква преждевременно побеляване?

Косата ви става все по-сива – защо това е така?

14.04.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Посивяването на косата е белег на остаряване. При някои хора обаче косата побелява много по-рано, отколкото природно е редно да се случи това. Доста хора губят натуралния цвят на косите си още в 20-те и 30-те си години. Защо това се случва?

Генетични причини

Някои хора имат генетична обремененост по отношение на побеляването на косата. Много често ако някои от родителите е побелял преждевременно, това се отразява и на децата. Генът за побеляване на косата е доминантен и се предава пряко от родител на дете.

Имате автоимунно заболяване

Автоимунните заболявания карат имунната система да атакува собствения си организъм като чужд агент. Това причинява преждевременно стареене на много органи и системи. Неминуемо тези процеси засягат и косата. Ето защо ако имате автоимунно заболяване е много вероятно да побелеете преждевременно.

Замърсяване в околната среда

Според изследванията хора, живеещи в близост до зони на силно замърсяване на атмосферата и околната среда, са по-склонни да побелеят преждевременно.

Оксидативният стрес причинява ускорено стареене и дори отключване на злокачествени промени в клетките, водещи до развитие на рак. Ето защо за живущите в подобни райони е от огромно значение да приемат храни, богати на антиоксиданти, борещи се с оксидативния стрес и свободните радикали.

Прекалено стресирани сте

Стресът пречи на здравето на много равнища. Той понижава имунната система и ни прави по-податливи на инфекции и заболявания. Освен това стресът причинява преждевременно побеляване и състаряване. Колкото по-тревожни сте, толкова по-рано можете да побелеете, доказват множество изследвания.

Тютюнопушене

Пасивното и активно пушене уврежда косата. То може да предизвика преждевременно побеляване на косъма, както и цялостно остаряване на организма.

Изследване от 2013 година сочи, че пушачите са с около 2,5 пъти по-склонни да побелеят по-рано от другите хора.

Хормонален дисбаланс

Хормоните на човек се променят през различните етапи от живота. При наличие на хормонален дисбаланс вследствие на заболяване, нещата са още по-сложни.

Промените в хормоните причиняват разрушаване на косата, промени в цвета, текстурата и здравината ѝ. Тези промени обикновено започват след 30-ата годишнина от живота.

Снимки: istock

Коментирай