Свободно време

Знаете ли, че... синеоките имат по-добър алкохолен толеранс?

Интересни факти за алкохола

10.05.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алкохолът е напитката, която човечеството е открило преди хилядолетия и която все още рядко слиза от трапезата ни. Празнуваме с алкохол, давим мъката с алкохол, разделяме се с алкохол, забавляваме се и разпускаме с любимото си питие.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем малко интересни факти за алкохола, които надали ще ви опиянят, но със сигурност ще събудят любопитството ви!

На мозъчните клетки са необходими само 6 минути, за да реагират на постъпилия в организма алкохол.

Алкохолът убива по един човек на всеки 10 секунди по света.

Алкохолът не се метаболизира в храносмилателната система. Той се абсорбира директно в кръвообращението.

Около една трета от шофьорите по света са карали пили поне веднъж в живота си.

48% от американците над 15-годишна възраст не са опитвали алкохол през живота си.

Алкохолът не ви кара да забравяте разни неща. Той просто временно притъпява възможността на мозъка да създава нови спомени.

Почти всеки руснак консумира по около 18 литра алкохол на година, което представлява двойно над допустимото за организма количество, според специалистите.

Повече от 500 хиляди смъртни случаи в Русия са свързани с алкохола.

Хората със сини очи имат по-добър алкохолен толеранс от останалите.

Повече от 30% от случаите на рак биха могли да се избегнат, ако не се консумира алкохол и не се пуши, а се набляга на здравословна диета и физическа активност.

До 2013 година бирата не се е считала за алкохолна напитка в Русия.

Най-силната бира в света е с повече от 67% алкохол.

Във Великобритания е законно децата над 5-годишна възраст да пият алкохол под наблюдение на родителите.

Американското правителство умишлено отровило алкохолната продукция, пусната в продажба между 20-те и 30-те години на 20 век, известни като „сухия режим“. Този акт предизвикал смъртта на повече от 10 хиляди души.

В Средновековието бирата била по-често консумирана от водата, поради факта, че била по-безопасна заради наличието на алкохол в нея. Той дезинфекцирал водата, от която е приготвена бирата и така убивал бактериите в нея.

Една на всеки 5 кънтри песни възпява алкохола по някакъв начин.

Свързани статии

Един от създателите на организацията на анонимните алкохолици в САЩ поискал да пие алкохол през последните няколко дни от живота си.

Нивото на алкохол в кръвта на онези, които пият на гладен стомах може да скочи с до 3 пъти в сравнение с онези, които са хапнали нещо преди това.

Половината от азиатците не могат да метаболизират алкохола качествено заради генетична липса на определен чернодробен ензим. Ето защо се напиват много по-бързо и имат тежко пиянство.

Снимки: iStock

Коментирай