Свободно време

Милена Милотинова и Мая Бежанска четоха приказки за Европа

Популярни личности прочетоха 12 истории за Европа по случай 9 май

12.05.2016г. / 17 12ч.
Михаела Лазарова
Милена Милотинова

Милена Милотинова

По повод Деня на Европа – 9 май – известни личности от политическия, културния и спортния елит на България прочетоха интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в ЕС. Мащабното публично четене под надслов „Истории за Европа“ представи общо 12 селектирани текста измежду десетките автори, участвали в празничното издание на „Пощенска кутия за приказки“.

Проектът „Истории за Европа“ е съвместна инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България и се осъществява в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“, специално за честването на международния празник 9 май.

Разказите бяха прочетени от посланика на Република Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова, Камен Алипиев, Николай Колев и Румен Йовчев, историка и учител Емил Джасим, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, младата писателка и оперна певица Мила Михова, както и ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК в България Теодор Стойчев и Огнян Златев. На събитието присъстваха представители на ЕП и ЕК в България, журналисти, политици, автори на историите.

„Петно от лютеница“, „Лимонада“, „Една история за Европа“, „Здравей, Никол“ са само част от заглавията на историите. Хумор, романтика, самоирония и сарказъм разсмяха, развълнуваха и натъжиха слушателите и зрителите, накараха ги да се замислят по време на събитието. В повечето разкази основна тема се оказа „търсенето“ – търсене на отговори, търсене на самия себе си, търсене на любовта.

Търсене, пресъздадено в преживяванията на героите, които са европейци с различна съдба, попаднали на различни места из континента. Съпоставяне на българската реалност с изконните ценности на ЕС, както и възприемането на тези ценности от българите в България и в чужбина са теми, благодарение на които излезе наяве и основното послание на празничното четене на „Истории на Европа“.

„Ако учим още от малки децата ни на европейските ценности за обединение, равнопоставеност и толерантност, ще изградим един по-добър Европейски съюз – съюз не само между държавите, но и съюз между нас самите“ (из „Малкият Питър и големият му въпрос“, автор: Светлозар Карабельов).

Четенето на историите бе излъчено на живо по БНТ2, на интернет страницата на Европейския парламент: www.europarl.bg, както и във Facebook страницата на Информационното бюро на ЕП чрез Facebook Live.

Видеозаписите на всички „Истории за Европа“ от празничната „Пощенска кутия за приказки“ ще могат да бъдат гледани отново на: www.europarl.bg.

Проектът „Истории за Европа“ се осъществи в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“.

Медийни партньори бяха БНТ, вестник „24 часа“, както и vesti.bg, dariknews.bg, managernews.bg, Bulgaria ON AIR, dnes.bg и kmeta.bg.

Коментирай