Сицилия е един от най-красивите и екзотични острови на Европа. Част от територията на Италия е и се намира съвсем близо до южната част на ботуша. 

Сицилия носи свой собствен дух. Потопена е в тропическа растителност, а историята и културата, лъхащи от нея, те пренасят в друго измерение. 

В рубриката „Знаете ли, че…?“ ще ви запознаем с някои интересни факти за това райско кътче.Столицата на Сицилия – Палермо, наскоро бе избрана за Европейска столица на уличната храна. Според класация на Forbes Палермо дори влиза в топ 5 на градовете, имащи най-вкусната улична храна. Сред вкусотиите, които можете да опитате из улиците на Сицилия са аранчините (рецептата за които можете да видите тук) и сфинчонето – местен вид пица с доматен сос, сирене, лук и аншоа. 

В Сицилия се намира най-голямата опера в Италия. Театро Масимо се издига в Палермо през 1897 година. Внушителната сграда се появява и в третата част на „Кръстникът“.Наред с италианския и сицилианския език, в Сицилия се говорят още румънски, арабски, немски и френски

Повече от четири пети от територията на острова са с полупланински и планински релеф. 

В Сицилия се намира най-високият действащ вулкан в Европа – Етна, издигащ се на повече от 3000 метра височина със своите над 200 кратера. Сонетът – популярна поетична форма, възниква първо с Сицилия. Повечето хора свързват сонета с Шекспир, но истината е, че той е създаден през 13 век в Сицилианската поетическа школа. За неин създател се счита Джакомо да Лентини – възпитаник на школата. 

Творци като Петрарка и Данте Алигиери също развиват тази поетична форма.

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море. Територията му възлиза на около 16 хиляди километра.

Още по темата

Въпреки че Сицилия се намира на разстояние едва 2,4 км от континенталната част на Италия, желанията за свързването ѝ чрез мост засега се отхвърлят. 

Сицилия е заобиколена от 3 различни морета – Тиренско, Средиземно и Йонийско море. Островът е една от най-стратегическите географски точки още от Древността, свързваща цивилизациите на Африка и Европа. 

Сицилия е била дом на едни от най-великите хора на всички времена, включително Архимед, Доменико Долче, Винченцо Белини, Долче и Габана.  

Снимки: istock