Свободно време

Знаете ли, че... зехтинът понижава високото кръвно?

Маслиновото масло се грижи за здравето на сърцето

20.09.2016г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-често използваните в кулинарията растителни масла е зехтинът. С различни вкусове и аромати, той овкусява прекрасно нашите салати, дресинги и ястия, освен това ни прави и по-красиви. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за него.

Около 95% от световното производство на зехтин е концентрирано в региона на Средиземно море. Испания и Италия са едни от най-големите производители. На трета позиция се нарежда Гърция.

За разлика от много растителни масла, зехтинът се получава чрез естествена физическа екстракция.

Знаете ли, че гърците консумират около 20 литра на година зехтин на човек? Испанците около 13 литра на човек, а италианците около 11.

Според археологически доказателства, извличането на маслиново масло датира от 4000 г. пр. н. е от региона около средиземноморския басейн.

Исторически погледнато, зехтинът е бил използван не само като храна, но и като лекарство, за красота, за направата на сапун, като гориво за лампи.

Най-важните фактори, които влияят на качеството и вкуса на зехтина са от какви маслини е извлечен, дали са напълно узрели и т. н.

За направата на зехтин се използва широка гама от сортове маслини, сред които са Mission, Manzanillo, Sevillano, Arbequina, Koroneiki, Arbosana, Ascolano, Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino, Coratina.

Маслиновите дръвчета са вечнозелени. В подходяща среда могат да виреят до 500 години.

Маслините се берат, когато станат месести, зелени до жълто-зелени и са леко меки. Смята се, че тогава съдържат най-много полифеноли и са подходящи за направата на зехтин.

Знаете ли, че зехтинът е богат на олеинова киселина, която намалява високото кръвно налягане? Полезното маслиново масло е богато и на много антиоксиданти, включително витамин Е, каротеноиди и други.

Проучванията показват, че зехтинът намалява лошия холестерол (LDL) и повишава нивата на добрия холестерол (HDL).

Едно маслиново дърво може да дава около четири литра зехтин всяка година в продължение на столетия.

Съществуват стотици сортове маслини, като само 250 от тях се отглеждат в Испания.

Свързани статии

Знаете ли, че хората живеещи в региона на Средиземно море и консумиращи зехтин, имат най-нисък процент на смъртност в света причинена от сърдечносъдови заболявания?

На едно младо маслиново дръвче са му необходими поне осем години, за да даде плод.

Специфичен полифенол в зехтина е ефективна защита за червените кръвни клетки от окисление, което причинява стареене.

Изследвания доказват, че консумацията на зехтин може да предотврати загубата на памет.

Снимка: istock

 

Коментирай