Свободно време

Защо е добре да простим и на тези, които не заслужават прошката ни?

Прошката е нужна на вас, а не на човека, който ви е наранил

17.10.2016г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от нещата, които научаваме като деца е, че трябва да се прощава. С годините забравяме за тази сила на характера и така и не я развиваме.

След ситуация на спор, когато някой ни е наранил, ние изпитваме единствено гняв. Търсим начин да отговорим и обикновено постъпката ни ни въвлича в един порочен кръг. Трудно прощаваме на близките си и още по-трудно на колеги, познати, непознати. Защо е важно да прощаваме и на тези, които не заслужават доброто ни отношение? Ето няколко добри причини.

Помага ви да продължите напред

Неприязън, злоба, презрение... Емоции, които често изпитваме към някого, който ни е наранил. Съхраняването на подобни емоции, тяхното „отглеждане“ само ни кара да запазим болката в себе си.

Постоянно мислим за събитията, които са ни се случили и тези мисли ни нараняват отново и отново. Това пречи да се съсредоточим върху положителни неща и емоции и да продължим напред.

Прошката е нужна на вас, а не на човека, който ви е наранил

Това е смисълът на това да простиш. Въпреки това често смятаме, че хората, които са ни наранили имат нужда от нея. Истината е, че прошката е важна за нас и ние не можем без нея. Нужна ни е, за да спрем да живеем в миналото. Никой няма нужда от него, живеем в настоящето, тук и сега.

Снимка: istock

Прошката е за всеки

Силата да прощаваш е голяма, а прошката трябва да даваме на всеки, а не само на тези, които са я поискали от нас. Само силните хора могат да простят и дори тези, които смятаме за лоши заслужават нашата добра дума.

Това не е безсилие от наша страна или глупост, това е великодушие, надвиване над себе си, другите, превъзмогване на гнева и болката и преоткриване на щастието.

Да простиш означава да се освободиш

Само когато прощаваме можем да сме в съответствие с миналото си, по начин, който няма да пречи на нашето бъдеще. Така разчиствайки негативните мисли и емоции, проправяме път за нови усещания.

Свързани статии

Разчистваме пътя си

Само когато се научим да прощаваме, можем да прекъснем връзките с миналото си. Така разчистваме своя път на бъдещето, в който ще отделим повече място за положителното.

Също така не подценявайте гнева. Когато се застои дълго в душата ни, гневът създава тежест, болка, дори може да ни разболее. Негативните мисли, които изпитваме към някого са стрес, а стресът е в основата на много болести. Омразата трови вас самите, затова простете и продължете щастливи.

Коментирай