Свободно време

Дарено с любов

01.03.2007г. / 00 32ч.
Аз жената
Дарено с любов

От 22 февруари до края на април в просторната зала 5 на Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде показана изложбата “Дарено с любов”. Тя е третата поред от цикъла представителни експозиции из фонда “Хумор на народите”, посветени на 35-я рожден ден на Дома. Изложбата представя творби от различни жанрове /графика, рисунка, илюстрация и скулптура/ и по различно време дарени от авторите им на художествения фонд “Хумор на народите”, който Домът на хумора и сатирата попълва и обогатява вече 35 години.

Тази колосална ретроспектива на световно хумористично изкуство от последната четвърт на XX и началото на XXI в. включва 144 творби на 88 автори от 33 страни. Тя обединява звездни имена на майстори в жанра като Роналд Сърл /Великобритания/, Гертруде Дегенхард /Германия/, Жак Паские /Франция/, Сусуму Ендо /Япония/, Михаил Сагаев /Русия/. Почти всички представени художници в изложбата са носители на награди от досегашните 17 издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Шестима от тях са лауреати на Голямата награда “Златен Езоп”: Георги Чапкънов /1975/, Адолф Борн, Чехословакия /1979/, Бернхард Холеман, Австрия /1995/, Юджи Хирацука, САЩ /1997/, Джан Гьокнил, Турция /1999/, Кацуро Накаи, Япония /2001/. Представените български творци-дарители са 28, сред които Вежди Рашидов, Ставри Калинов, Павел Койчев, Борислав Стоев, Греди Асса, Румен Скорчев.

Тематиката на изложбата е повече от разнообразна – от Адам, Ева и ябълката, през Дон Кихот и Санчо Панса, през митологията и историята на народите до наболелите проблеми на съвременното общество. Впечатлява и богатството от техники. Преобладават традиционните, но осезателно се долавя една силна тенденция към компютърна намеса в технологията на повечето жанрове. Не липсват и необичайни прийоми на работа като този на японеца Тадахико Огава. Той се е осмелил да изобрази Леонардовата “Джоконда” с помощта на филийки хляб, препечени във фурната до различна степен. Обагрените в различни нюанси на бежово-кафявата гама филийки авторът е подредил като пъзел, пресовал ги е и е направил вкусно фотокопие на известната “Джоконда”. Поуката от тази “японска му работа” е, че с добро настроение и хумор може да се подходи не само към сюжета, а и към техниката на творбата.

Трудно е да се определи днес левовата равностойност на колекцията от дарени творби във фонда “Хумор на народите”. За музея, за Габрово и за България те са неоценимо богатство. Домът на хумора и сатирата уважава своите дарители, приема щедрите им жестове като приятелско послание и като знак на признание за усърдната си дейност в популяризиране на хумористичното изкуство. 35-та годишнина на габровската Весела къща е отличен повод да се покажат пред широката публика ценните дарения на известни художници от цял свят, оставили усмивките си и част от сърцата си в Габрово.


Коментирай