Свободно време

6 трика как подреждането на играчки да е забавно за децата

Вижте как почистването на стаята може да се превърне в забавление за децата

12.12.2016г. / 13 51ч.
Мария Дуковска
Снимка: Mega Bloks

Снимка: Mega Bloks

Децата винаги са готови за игра, но като дойде време за почистване... Да кажем, че те определено са по-добри в това да създават бъркотия, отколкото да оправят след това. Не се притеснявайте! Има начини да направим подреждането по-приятно – да си прибират играчките може да стане за децата толкова забавно, колкото и да си играят с тях – с любимите колички, кукли, кубчета и др.

Освен това, подреждането е един здравословен начин за изразходване на енергия, който подпомага физическото им развитие, подобряването на координацията, както и на груба и фина моторика.

Следват 6 прости трика, чрез които почистването може да се превърне в забавление за децата от всички възрасти!

1. Организация

Колкото по-удобно, толкова по-забавно! Организирайте добре стаята на детето и/или къта за игра. Използвайте прозрачни чекмеджета и кутии за сортиране на играчки с много части, като блокчета за конструиране. Можете да групирате играчките и по цвят. Кошовете също са подходящи, децата бързо и лесно ще хвърлят играчки вътре.

2. Създайте настроение

Ако вие изглеждате отегчени от определена дейност, детето също ще я сметне за скучна. Служете за пример и поддържайте веселото настроение, докато оправяте стаята. Това ще създаде у детето усещане, че още си играе, докато то всъщност подрежда.

3. Използвайте таймер

„Хайде да видим колко бързо можеш да си оправиш стаята!“ Заложете определено време за приключване на задачата. Можете също да пуснете музика и да отправите предизвикателство към децата да подредят преди дадена песен да е свършила.

4. Организирайте състезание

Можете да зададете някакво време, примерно 10 минути, и направете състезание по подреждане. Докато детето прибира играчките си, вие може да почиствате в кухнята или в хола.

5. Детска игра

Превърнете подреждането в игра между няколко деца (братя, сестри, приятелчета) – кой най-бързо ще прибере играчките или ще ги сортира по цвят/вид.

6. Използвайте големи играчки, за да приберете по-малките играчки

Някои играчки, като Mega Bloks Конструктор с кола за дърпане/бутане, са създадени с цел по-лесно подреждане. Детето ще се забавлява да бута/дърпа разноцветната кола над строителните блокчета и да гледа как се събират в каросерията. Разбира се, за целта може да се използва и всяка друга играчка кола, камион или багер. Събирането на по-дребни играчки в багажника, каросерията или крана ще направи от подреждането весела игра.

Коментирай