Свободно време

Sex: Female и Лиляна Дворянова

09.03.2007г. / 11 29ч.
Аз жената
Sex: Female и Лиляна Дворянова

Младата, но вече създала име в професионалните среди авторка представя в галерия СИБАНК своята фото-инсталация SEX: FEMALE (Пол: Женски) по случай Международния ден на жената – 8 март. Първоначалният обект за пресъздаване в този проект е театрално-танцово представление със същото име, което балерината Ани Колиър представя през 2004 г. в София заедно с други прими от тук, както и гостуващи от САЩ. Фотоматериалът, натрупан по време на репетициите на представлението, е превърнат от Лиляна Дворянова в три тематични цикъла, представени в тази изложба.

В проекта са търсени образите на сложния душевно-емоционален свят на жената – неговото битие и телесната му плътност в цикъла “Географии”; различните биографични роли на жената в “Биографии”, разделени на две подтеми “Кукли” и “Ретрорецепти”; творческото преоткриване и саморазгръщане в “Хореографии”.

Трите цикъла са основата и на книгата SEX: FEMALE, която засега е издадена само в тираж от 5 авторски броя. Всичко е базирано на смесването на танц, театър и текст в обектива на фотоапарата, допълнени от компютърна обработка. Проектът е поредното силно предизвикателство към фотографското и художествено умение на авторката, а освен това и път за намиране на нейното лично светоусещане.

Можете да посетите изложбата от 8 до 18 март 2007.

За авторката: Лиляна Дворянова е родена през 1978 година в София. Завършила е Средно специализирано училище по изобразителни изкуства “Елисавета Багряна” – София. През 1996 година печели Национална олимпиада по философия. През 2002 година завършва Философия в СУ “Св. Климент Охридски”. От 1993 участва в акции и пърформанси на сдружение “Изкуство в действие”. Това е третата й самостоятелна изложба.
Проектът SEX: FEMALE е реализиран със съдействието на Фондация “Етюд”.

Коментирай