Свободно време

Дворецът Потала – Палатът на Далай Лама (галерия)

Будистки храмов комплекс с древна история, намира се на 3000 метра надморска височина

09.03.2017г. / 10 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В Тибет наричат Хималаите „Домът на снега“. Там на височина 3683 м се издига седалището на боговете или палатът на Далай Лама. Красивият палат бива наричан още дворецът Потала.

Основан през 7-и век, този храм символизира тибетския будизъм и неговата централна роля в традиционното управление на Тибет. Комплексът, състоящ се от бели и червени палати с техните спомагателни сгради, е построен на Червената планина в центъра на долината Лханса.

Неговото издигане става по времето на кралството Тубо. След падането на кралството Потала бива почти разрушен. През 17-и век петият Далай Лама решава да възстанови двореца и тогава започват и първите му реконструкции.

Красота и оригиналност на архитектурата, богата орнаментика и поразителен пейзаж.

Дворецът има централна част и две други крила. В централната червена част има големи и много красиви зали за провеждането на церемонии, около 35 светилища, стаи за медитация и ступи (гробни съоръжения за почит) на седмина Далай Лама. всичко това е направено със злато, скъпоценни камъни.

Общата площ на красивия дворцов комплекс е 360 хиляди квадратни метра.

В западното крило са живели монаси, а в източното са били разположени училищата, канцелариите, зали за заседания.

Свързани статии

В разгара на туристическия сезон са разрешени само едночасови посещения за туристи. Но има още едно правило. Всичката тази красота не може да бъде снимана. Фотографирането, заснемането на видео, както и други записващи устройства не са разрешени.

Потала има 1000 стаи, които са крепени от 15 000 колони. Също така има 10 000 олтара и 200 000 статуи, а част от пода на приземния етаж е червеникаво-кафява скала на връх Марпори.

Повече от неговата красота може да видите в галерията ни.

Коментирай