Свободно време

La vie en rose

02.04.2007г. / 16 06ч.
Аз жената
La vie en rose

Музиката към биографичния филм за Едит Пиаф

"La Vie en Rose" събира цялата музика, която звучи в едноименния биографичен филм за Едит Пиаф на режисьора Оливие Даан. Колекцията включва единайсет от най-емблематичните песни на Едит Пиаф с нов, ремастериран звук – Heaven Have A Mercy, Milord, Rien De Rien, La Foule, Cri Cceur, La Vie En Rose, Padam Padam, Mon Dieu, L’Hymne A L’Amour, Mon Manege A Moi, и Non, Je Ne Regrette Rein.

Саундтракът продължава с 9 композиции от Кристофър Гънинг, автор на инструменталната музика към филма и 7 от най-известните френски шансони в изпълнение на певицата Жил Егро, Мистингет и други. С "La Vie en Rose" почитателите на незабравимата Пиаф ще бъдат истински възнаградени, тъй като за първи път най-известните записи на певицата са с изключително добро качество на звука, благодарение на съвременната студийна техника.

Продукцията "La Vie en Rose" откри тазгодишното издание на филмовия фестивал Берлинаре. Филмът е пищен разказ за трагичния и артистичен живот на Едит Пиаф, един от символите на френската музика и култура. Младата актриса Марион Котийар прави изключителна роля в образа на Пиаф. Актрисата е носителка  на наградата „Сезар” за поддържаща женска роля във филма „Най-дългият годеж” на режисьора Жан Пиер Жьоне.

В "La Vie en Rose" участват някои от най-именитите френски актьори, като Жерар Депардьо в ролята на Луи Льопле, трагично убития собственик на клуб “Жернис”, Жан-Пол Рув като цирковия акробат Луи Гасион, баща на Пиаф и Клотилд Куро в ролята на майка й, Катрин Алегре, изиграла бабата на Едит, Марк Барбе като Реймон Асо, мениджър на легендата, Жан-Пиер Мартинс като боксьора Марсел Сердан, останал завинаги като голямата любов на легендата и други.

Режисьорът Оливие Даан кани британския композитор Кристофър Гънинг да напише музиката към филма. Гънинг е един от най-популярните композитори на филмова и театрална музика в Европа. Той е носител на три награди БАФТА и три награди Айвър Новело за музиката към прочутия телевизионен сериал „Случаите на Поаро”, документалната поредица на BBC „Дивата природа на Африка” и др. Освен филмов композитор и диригент, Гънинг е и автор на нова симфонична музика като концертът му за саксофон и оркестър е сред най-изпълняваните творби от съвременни композитори през последните години.

Родена на един от парижките тротоари през 1915 год. и изоставена от майка си два месеца по-късно, трагичният живот на Едит Джована Гасион е белязан с кошмарно детство сред бордеите и мизерията на парижките гета. На 16 години, насърчена от баща си, Едит Пиаф започва да пее по улиците на Париж. Съдбата й се усмихва в лицето на Папа Льопле, който първи забелязва таланта на момичето от улицата. Той променя фамилията й на ПИАФ (“врабче”) и я кара на сцената да излиза облечена в черно – стил, който ще се превърне в нейна запазена марка. Останалото, както се казва, е история... La Môme Piaf

Коментирай