Свободно време

Много лично - изложба живопис

05.04.2007г. / 08 00ч.
Аз жената
Много лично - изложба живопис

Изложбата “Много лично” е емоционално-пластичната изповед на едно младо семейство. Тя е образен разказ в лица и събития за събирането на две човешки и творчески съдби в една обща житейска ситуация изпъстрена с преживявания и съдбовни вълнения. Експозицията показва обогатяването на живота с появата на един нов живот. Така изложбата става още по-необичайна заради участието на 5 месечното им бебе. Пространството съвместява тримата като главното действащо лице е художникът и преподавател Константин Марков, а цялостния облик на изложбата е постигнат със съдействието на съпругата му Даниела /изкуствовед/ и не може да мине без присъствието на малката Елена.

Константин Марков и Даниела Чулова – Маркова печелят това съвместно представяне в галерия “Арт муза” като награда от фотоизложбата – конкурс посветена на София, организирана през септември 2006. Те се насочват към автобиографичен прочит на събития, като всеки от тях избира инструмента на своето представяне.

Константин Марков показва 63 произведения – рисунки, живопис и колаж, които демонстрират многоликото битие на твореца. В тях виждаме емоционални признания, чисто пластически търсения, игра с пространството и формата. Художникът е подбрал творби, свързани с личен момент от живота си – преминато препятствие, копнеж по съзидание, в търсене на себе си, поглед към бъдещето или затихнал спомен. Творецът без притеснение показва онази картина, с която обозначава любим миг, платно скрило цяла вечност, колаж, който е уловил празнотата или рисунка, отразяваща играта на простотата. В изложбата всяка творба е визуален маркер за нещо преживяно, мечтано или много обичано от цялото семейство.

Даниела Чулова – Маркова избира концептуалния подход. Тя е душата на проекта и осигурява текстовата му страна. С лаконичната сила на словото, един изкуствовед споделя с публиката човешките емоции, съвместили творческото и личностното начало в душата на една жена и майка. Текстът е насочен към историята на изложбата и към творбата в съавторство – билбордът със петмесечната Елена. С появата си тя измества центъра на вниманието на младото семейство, което й отрежда централно място в изложбата с билборд, резултат от първата й фотосесия. Бебето е новата им муза, очарователно позиращо пред фотообектива.

ателие – галерия “Арт муза”, София, ул. “11-ти август” 23, тел.: 983 25 45
Константин и Даниела Маркови
5 април – 23 април, 2007

откриване 5 април, четвъртък, 2007, 18. 00ч.

Коментирай
Свободно време