Свободно време

Забранени фрази по време на интервю за работа

Никога не казвайте, че не знаете нещо

14.08.2017г. / 11 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Хубава работа, повече възможности за развитие, по-добри социални придобивки... Всеки иска да да получава висока заплата и да развива успешна кариера. Но понякога плановете ни не се осъществяват и се налага да потърсим нова професионална реализация.

Интервютата за работа винаги са стресиращи за кандидатите. И ако в някои случаи ценните кадри не биват наемани поради грешка в мениджмънта, то в други, сами можем да провалим шанса си, казвайки някоя от забранените фрази по време на интервю за работа.

"Съжалявам, че закъснях.“

Определено това не е добър начин да започнете вашето интервю за работа. Също така рискувате при закъснение, отделът, провеждащ интервюто, да няма възможност да ви приеме. 

Точността е от решаващо значение,  тя говори за мотивация и самодисциплина. Оправдания от типа "изпуснах автобуса", "колата ми се развали", „имаше голямо задръстване“, няма да променят факта, че сте закъснели. Ако все пак сте възпрепятствани, е добре да се обадите и да отложите за друг ден или час интервюто, ако е възможно. 

"Трябва да се обадя, много е важно."

Когато отивате на интервю за работа, забравете за личните разговори, смс-ите, социалните мрежи. В противен случай, ще оставите впечатление, че сте несъобразителни и че разговорите ви са по-важни от това да спечелите тази нова възможност за развитие. 

Отличителни черти на независимата жена 

"Не знам."

Златното правило на интервю за работа - никога не казвайте, че не знаете нещо. Вместо това, кажете, че в момента не можете да си спомните или че ще направите изследвания, проучвания и ще разберете. Всъщност, всеки отговор би бил по-добър от "Не знам".

„Слабите страни? Нямам такива."

Никой не е съвършен. Всички имаме слаби страни, а спестявайки вашите, няма да увеличите шансовете си за нова работа. Преди да отидете на интервю за работа, помислете кои са вашите слаби страни. Например, ако работата, за която кандидатствате е свързана със срокове, не казвайте, че под напрежение не се справяте добре.

Какво да правя, ако мразя шефа си?

Вместо това споделете за ваша слаба страна, която не е от решаващо значение за работата, за която кандидатствате. Но ако получите желаната позиция, ще трябва да положите усилия, да изгладите тези ваши малки несъвършенства. Не е невъзможно. 

"Слабата ми страна е, че твърде много работя / аз съм перфекционист."

Отговорите като "усилено работя“, „нося си работата у дома“, „аз съм перфекционист“ са абсолютни клишета, с които няма да впечатлите интервюиращите ви. За да се отличите от останалите кандидати, поднесете оригинален отговор, с който да впечатлите. 

Свързани статии

"Моят предишен шеф беше ужасен, а колегите...“ 

На интервю за работа, очаквайте въпрос относно вашата предишна работа, ръководството и колегите.  Независимо колко мразите бившия ви шеф или колегите си, лошите ви коментари за тях ще се приемат за непрофесионални.

Вместо това, обяснете, че вашите възгледи не са съвпадали с мнението на предишния работодател, че сте имали различни идеи, цели, невъзможност да се развивате и т.н.

Коментирай