Свободно време

Рядко срещани сватбени суеверия и техните тълкувания

Дъждът носи щастие

16.09.2017г. / 07 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сватбите са прекрасни! Харесва ни, когато сме част от тях и тайничко си представяме каква би била нашата сватба. Знаем, че сватбеният ден е свързан с традиции, някои от които са характерни само за нашите сватбени обичаи, но все повече западни суеверия стават част от най-специалния ден в живота ни.

Така например, на влизане в ресторанта булката трябва да ритне менче пълно с вода и с две цветчета. Ако по-напред излезе бялото цветче, първата им рожба ще е момче, ако е червено – момиче. Разчупването на погачата от младоженците пък показва кой ще командва в дома и кой ще носи повече пари.

Споделяме някои рядко срещани сватбени традиции и суеверия и какво означават те.

Нещо старо, нещо ново, назаем и синьо

Всички сме чували за тези неща от филмите, но какво означават? Носенето на „нещо старо“ представлява миналото на булката, докато „нещо ново“ символизира щастливото бъдеще на двойката.

Булката трябва да носи нещо „назаем“ от някого, който има щастлив брак, с надеждата, че част от щастието на този човек ще отиде при новото семейство. „Нещо синьо“ означава вярност и любов.

Носенето на воал

Според някои исторически източници, този обичай възниква в Рим. Булката носи воал пред лицето си, за да се прикрие от злите духове, от всички, които завиждат на щастието ѝ.

Дъжд в сватбения ден

В някои култури дъждът на сватбения ден символизира плодородието и очистването. Ето защо, ако на вашия специален ден небето ви възнагради с дъжд, а може би и с дъга, нека да ви е на късмет!

5 важни финансови съвета за младоженци

Ножове за сватбен подарък

Сред много подаръци винаги може да получите и прибори за хранене. Казват, че ножовете символизират счупването на връзката, лош късмет и затова не е добре да се подаряват, особено на младоженци. Ако на вас ви се падне такъв подарък, дайте в замяна монета. Така те ще са покупка, а не подарък.

Виждайки се един друг преди сватбата

Това суеверие датира от времето на уредените бракове, когато хората са вярвали, че ако двойката се срещне преди церемонията, това ще им даде възможност да променят мнението си за сватбата.

Днес обаче много двойки избират да се срещнат и дори да си направят фотосесии преди голямото „Да“. Разбира се, има и такива, които вярват, че е лоша поличба да се видят часове преди сватбата.

Знаци, че твърде рано се омъжихте

Пренасянето на булката през прага на дома

Това суеверие започва в средновековна Европа, когато се е вярвало, че булката е по-уязвима към злите духове. За да се избегне внасянето им в дома, младоженецът трябва да я пренесе на ръце през прага.

Паяк на сватбената рокля

Въпреки че е малко вероятно паяче да попадне на булчинската ви рокля и то в сватбения ден, не бива да се ужасявате. Според англичаните това е добра поличба.

Какъв брак ви очаква с представител на зодия Лъв?

Камбанен звън

Повечето сватби завършват с камбанен звън. Ирландските не правят изключение и според традициите, този звън пази двойката от зли духове, а и ще им даде повече хармония в брака. Някои ирландски булки дори носят в букетите си малки камбанки, които да им напомнят да спазват брачните си обети. На младоженците дори често се подаряват камбанки за късмет.

Свързани статии

Счупено стъкло

В Италия много младоженци чупят чаша или ваза по време на сватбеното тържество. Според традицията броят на счупените парчета символизира колко години ще бъдат щастливо женени влюбените.

Сълзи в сватбения ден

Напрежението около подготовката на сватбата е голямо. Сватбеният ден е изпълнен с емоции. Смята се, че ако булката плаче в деня на сватбата си, това е на късмет. Означава, че е проляла всичките си сълзи и няма да има за какво да плаче по време на брака.

Според гръцката култура, ако булката носи в себе си кубче захар (в чантичката например) това ще подслади брачният ѝ съюз.

В Холандия се засажда борово дърво пред дома на младоженците, като символ на плодородието и късмета.

Смята се, че годежен пръстен с перла е лош късмет, защото естествената форма на перлата напомня за сълза, независимо, че за направата на пръстена е шлифована.

Снимка: istock

Коментирай