Свободно време

Най-популярните суеверия

Суеверието - страшно или смешно?

14.01.2013г. / 13 40ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Много хора може да не си го признават, но не е тайна, че много често пъдим черните котки преди да са ни пресекли пътя, не минаваме под подпрени на стената стълби и излизаме от къщи с притеснения на петък 13-ти. Ето какви любопитни обяснения се крият зад най-популярните суеверия.

Да счупиш огледало

Тъй като се е смятало, че огледалото е отражение на душата, счупването му неминуемо я наранява. Поверието е, че те очакват 7 години нещастна любов. За да се спасиш от тази „лоша участ“ трябва да заровиш счупените парчета на лунна светлина.

Свързани статии

Да намериш конска подкова

Вярва се, че подковата е най-силния символ на щастието, особено ако си я намерил с отворения край сочещ към теб. Ако имаш късмет да срещнеш подкова на пътя си, вземи я с дясната ръка, пожелай си нещо и я хвърли през лявото си рамо, за да се сбъдне желанието ти. Ако пък не искаш да се разделиш с нея, окачи я на входната врата на дома си, за да носи късмет на цялото семейство.

Да почукаш на дърво

Това суеверие датира от времето, когато някои народи вярвали, че боговете обитават дърветата. Когато някой търсел помощ от тези богове, леко почуквал на кората на дървото. След като евентуално получели помощта им, хората трябвало отново да почукат за благодарност.

Да хвърлиш шепа сол през рамото си

Солта винаги е била смятана за ценна субстанция, способна да пречиства и предпазва от зли духове. Хвърляйки сол през лявото си рамо прогонваш дебнещите зад теб лоши сили, които възнамеряват да ти донесат нещастие.

Да ти мине черна котка път

Много хора вярват, че това носи лош късмет. Обикновено съветват да направиш три крачки назад или да се завъртиш три пъти обратно на часовниковата стрелка, ако си имал подобна неприятна среща. Привържениците на тези домашни любимци трудно ще „преглътнат“ това, но през Средните векове се е смятало, че само вещиците съжителстват с черните котки. Някои хора вярвали, че на 7-годишна възраст черната котка ще се превърне в зъл демон.

Петък 13-ти

Страхът от това съвпадение е може би най-масовото суеверие по света. Толкова е разпространено, че доста хотели нямат 13-ти етаж, апартаменти не се номерират с това число и дори в самолетите няма 13-ти ред седалки. Най-популярното обяснение е, че Юда е бил 13-тия гост на Тайната вечеря и Христос е бил разпнат в петък. Съчетанието от двете ви дава най-нещастния ден в годината.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
ne se zanimavam , liubopitni sa , no ne sam prilagla
отговор Сигнализирай за неуместен коментар