Свободно време

7 начина да се преборите с рутината на работа

Направете работния процес по-приятен

27.09.2017г. / 16 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работата често внася напрежение и стрес в ежедневието. Когато работният процес е превърнат в рутина, това може да доведе до бърнаут синдром, депресия и куп здравословни проблеми.

За да направите работната рутина в ежедневието си по-здравословна, вижте някои полезни практики.

1. Внесете зеленина на работното място.

Природата е наш приятел, който прави организма ни по-здрав, а психиката – по-устойчива. Ето защо внасянето на допълнителни растения на бюрото и в помещението, в което работите, ще ви помогне да стартирате всеки ден с усмивка и настроение.

2. Подредете работния си график.

За да се чувствате добре е от огромно значение да подредите графика и ангажиментите си. Няма значение дали работите от вкъщи или от офиса. Преди всичко е важно да приключвате с ангажиментите в определен час, който да не прекрачвате, например в 6 или 7 часа вечерта. Отдайте се на заслужена почивка след това. Прекарайте време със семейството и приятелите. На следващия ден ще сте много по-продуктивни.

11 неща, които колегите тайно искат да ви кажат

3. Започнете да правите упражнения всеки ден.

Обещайте си, че ще спазвате двигателна рутина, не само работна. Отделете удобно за вас време, без значение дали е сутрин преди работа или вечер след това. Няма значение дали тренирате в обедната почивка или събота и неделя, важното е да го правите. Тренировките отнемат огромна част от стреса и напрежението.

4. Сутрешна медитация.

Медитацията помага да повдигнете настроението си, да намалите стреса, да увеличите производителността и да заобичате отново работата си (ако сте намразили рутината и еднообразието).

5. Ароматерапията помага.

Ароматите имат неподозирана сила в потискането на стреса и повишаване на производителността на труда. Поставете енергизиращо шишенце с ароматно етерично масло в колата и на бюрото си. Така вдишването му ще ви помогне да се усмихнете и заредите с добро настроение.

6. Подгответе храната си за през седмицата.

За да се чувствате добре на работа трябва да се храните здравословно. Подгответе менюто си предварително. Изберете полезни и здравословни продукти, които повишават тонуса, енергията и настроението.

7. Организирайте си happy hour на колектива.

За да се чувствате добре на работа преди всичко трябва да се чувствате добре като екип. Ето защо е полезно да си организирате нещо като happy hour за колектива. Изберете си любима дейност, с която да се занимавате в това време.

Снимка: iStock

Коментирай