Свободно време

3 стъпки, с които да извисите самочувствието си до небето

Как да станете по-самоуверени

20.10.2017г. / 14 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото самочувствие е ценност, която не всеки притежава. Някои хора имат неоправдана самоувереност, която не е подплатена с качества. Те рядко го осъзнават, за съжаление.

Всеобщият феномен интелигентните хора да се съмняват в способностите си, пречи на изграждането на високо самочувствие и самооценка.

Често някои скрупули, съмнения и страхове ни спират да постигнем тази така необходима висока оценка за самите себе си.

Ето 3 прости техники, с които да повишите подобаващо самочувствието си:

1. Изкоренете страха си.

Страхът е този, който в много ситуации ни спира да осъществим намеренията, мечтите, желанията, потенциала си. Според психолозите страхът и възбудата могат да се усещат по сходен начин вътрешно.

Ниско самочувствие при децата

Дори симптомите, които се проявяват при страх и при положителна възбуда са сходни – ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане, раздразнен стомах, неудържимо преминаващи мисли, загуба на апетит.

Научете се да дешифрирате ситуациите и да преобръщате страха във вълнение от предстоящото. Това ще ви направи по-уверени в себе си.

2. Правете това, което ви плаши.

Да предизвикате себе си предизвиква възбуда. Важно е да вършите нещата, от които ви е страх, за да превъзмогнете себе си. Така постепенно паниката ще започне да се превръща във възбуда.

Противопоставянето на страха е инструмент, който помага за изграждане на характера и личността. Постепенно с всяко преодоляно предизвикателство ще започнете да се чувствате все по-уверени във възможностите и способностите си.

Свързани статии

3. Задайте си въпроса: „Какво толкова може да се случи?“

Когато първото чувство, което ви сполети, е страхът, запитайте се какво пък толкова може да се случи, ако все пак направите каквото сте си наумили.

Думите, които успешните и уверени хора винаги използват

Не бързайте да се паникьосвате от евентуалните негативни последици. Обмислете ги трезво и опитайте да се концентрирате върху положителните. Преценете рисковете и позитивите и действайте.

Сценарият винаги може да е лош, стига да убедите сами себе си, че е така. Успехът ще ви се изплъзва винаги, щом действате и мислите от тази гледна точка. А провалите ще понижават самочувствието ви.

Изберете противоположния подход и ще станете по-самоуверени.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
tapite hora sa si tapi edno i ssto drankan bez da razbirat ce samocustveto si e vatre vav coveka i povece ot kolko si go predstavyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар