Свободно време

Фрази, които показват ниско самочувствие

Отучете се от тях, за да повишите самооценката си

26.06.2020г. / 16 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

По поведението и фразите, които използваме личи на какво ниво е самочувствието ни. Комплексите и съмнението в собствените възможности могат да бъдат доловени от думите, които използваме, по колко пъти ги употребяваме и в какви ситуации.

Кои са фразите, които издават ниско самочувствие, които да спрем да използваме?

„Съжалявам“

Да умееш да се извиниш е ценно качество. Ако повече хора можеха да се извиняват искрено, когато има нужда от това, светът щеше да е по-добро място. Но да повтаряш по 100 пъти на ден „съжалявам“ си е истинска проява на ниско самочувствие.

„Беше просто късмет“

Когато сте постигнали нещо значимо недейте да го отдавате само на късмета. Отпразнувайте собствения си принос за успеха ви, защото със сигурност има такъв. Спрете да се съмнявате в качествата си и се похвалете сами!

10 психологически проблема, за които са виновни родителите

„Чудя се какво мислят за мен“

Ако постоянно се чудите какво мислят другите за вас и се опитвате непременно да спечелите симпатиите им, ще постигнете обратния ефект. Освен това плащането на „данък обществено мнение“ е сигурен признак на ниско самочувствие. Отървете се от тези мисли и харесвайте сами себе си – това ще ви накара да се чувствате многократно по-добре.

„Ще отида да полегна“

Според проучванията, хората, които често употребяват тази фраза също имат ниско самочувствие. Това е така, защото ниската самооценка няма само ментални, но и физически проявления – тя ви кара да чувствате непрекъсната умора и липса на енергия. Това ви кара да спите по-често през деня.

„Не знам кое да избера“

Вечно се чудите кой чифт обувки да изберете, коя дреха ще ви отива, дали да смените работата, дали да скъсате с гаджето. Не можете да вземете решение дори кой филм да гледате. Всичко това е проява на ниско самочувствие, което ви пречи да сте по-дейни, по-решителни и по-сигурни в себе си.

Основни грешки, които жените допускат в една връзка

Свързани статии

„Аз просто...“

Оправдания, оправдания, оправдания – спрете с тях и застанете твърдо зад себе си! Ако заявявате ясната си позиция ще повишите не само самочувствието си, но и ще подобрите възприятието на хората към вас.

„Може и да съм прав, но не съм сигурен“

Ако изразявате несигурността си, то неминуемо околните ще го забележат. Ще спрат да ви имат доверие. Мнението ви няма да е меродавно за тях, дори да сте прави. На никого няма да му направи впечатление, дори да грешите, ако го направите с увереност. Нагласата е важна и тя е ценно оръжие в социалното и професионално обкръжение. Хората ще ви приемат като авторитет, ако спрете да изразявате непрекъснато съмнение в себе си.

„Имам друго мнение, но ще се съглася“

Още едно доказателство, че не сте уверени в собствените си аргументи и считате за по-сигурно да избегнете сблъсък с другите, отколкото да се отстоявате.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
жена ( преди 6 години )
Много умни изводи,няма що!Аз много съжалявам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
Do ... ( преди 6 години )
6 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Да напишеш, че да се извиняваш често е дебилизъм."Съжалявам" с каква интонация е подсказка за низко самочувствие?Първосигнални, тръгнали да учат другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар