Свободно време

Поредицата „Българско военно чудо“ тръгва в предаването „България сутрин“

Зрителите на Bulgaria ON AIR ще проследят десет късометражни филма, които показват, че историята помни силните

25.10.2017г. / 13 41ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Най-големите постижения на армията ни в периода на петте войни след Освобождението на страната оживяват в новата документална поредица „Българско военно чудо“.

Тя е създадена от сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, а зрителите на Bulgaria ON AIR могат да я проследят от 27 октомври, всеки петък в сутрешния блок „България сутрин“ от 8:45 ч.

Свързани статии

В рамките на 10 късометражни филма поредицата пресъздава най-важните моменти от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първа и Втора световни войни. Освен на фактите, във филмите се обръща голямо внимание и на конкретния исторически контекст. По този начин всеки зрител може да влезе в ролята на българските главнокомандващи и да получи по-задълбочено познание за тези битки. Филмчетата имат и образователна функция и са полезни и за децата и младежите, които изучават история в училищата и гимназиите.

Битките, които са пресъздадени в „Българско военно чудо“, са Сливнишката битка – 1885 г., Лозенградската операция – 1912 г., Родопската Шипка – 1912 г., Превземането на Одрин – 1913 г., Битката за Кресненския пролом – 1913 г., Тутраканската епопея – 1916 г., Боевете при Добрич – 1916 г., Дойранската епопея – 1918 г., Защитата на българското небе – 1943/1944 г. и Дравската операция – 1945 г.

Коментирай