Най-големите постижения на армията ни в периода на петте войни след Освобождението на страната оживяват в новата документална поредица „Българско военно чудо“.

Тя е създадена от сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, а зрителите на Bulgaria ON AIR могат да я проследят от 27 октомври, всеки петък в сутрешния блок „България сутрин“ от 8:45 ч.

Още по темата

В рамките на 10 късометражни филма поредицата пресъздава най-важните моменти от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първа и Втора световни войни. Освен на фактите, във филмите се обръща голямо внимание и на конкретния исторически контекст. По този начин всеки зрител може да влезе в ролята на българските главнокомандващи и да получи по-задълбочено познание за тези битки. Филмчетата имат и образователна функция и са полезни и за децата и младежите, които изучават история в училищата и гимназиите.

Битките, които са пресъздадени в „Българско военно чудо“, са Сливнишката битка – 1885 г., Лозенградската операция – 1912 г., Родопската Шипка – 1912 г., Превземането на Одрин – 1913 г., Битката за Кресненския пролом – 1913 г., Тутраканската епопея – 1916 г., Боевете при Добрич – 1916 г., Дойранската епопея – 1918 г., Защитата на българското небе – 1943/1944 г. и Дравската операция – 1945 г.