Свободно време

10 признака, че спешно ви трябва нова работа

Как да разберете, че е време незабавно да смените работното място

02.12.2017г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Казват, че човек трябва да сменя работното си място през около 5 години. Здравословно е да го правим, за да избегнем натрупващия се стрес, недоволството, а и да предизвикаме себе си за нови хоризонти.

Много често обаче хората предпочитат да останат в зоната си на комфорт, където се чувстват сигурни. Предпочитат да останат, мъчейки се и намразвайки все повече с всеки изминал ден работата си, но предпочитайки я, защото познават всяка стъпка от работния процес.

Оставането в зоната на комфорт не е полезно нито за здравето ви, нито за психиката ви, нито за професионалното ви усъвършенстване.

Ето защо вижте признаците, че спешно ви трябва нова работа и не се страхувайте да опитате!

1. Вече мислите за намиране на нова работа. Не го обмисляте сериозно, но определено през ума ви минават мисли за промяна поради редица причини. Щом така и така сте се замислили, направете го.

Забранени фрази по време на интервю за работа

2. Разговорите ви с близките непрекъснато се въртят около недоволството ви от работата. Проблемите на работното място често не могат да напуснат съзнанието ви, въпреки че сте си тръгнали от работа. Оплаквате се, преразказвате всички несгоди и проблеми в работата от деня. Това са все знаци, че времето ви там е изтекло. То ви вреди.

3. Често мечтаете за пенсиониране или дълга почивка. Иска ви се да спечелите от лотарията, да заминете на някой остров за няколко месеца и да се отърсите от проблемите и главоболията.

4. Сънят ви е нарушен. Ежедневните тревоги в работата причиняват безпокойство и тревожност, които се отразяват на съня. Събуждате се изморени и раздразнителни.

5. Имате постоянно главоболие, чувствате се стресирани. По всяка вероятност това състояние се дължи на недоволството и проблемите в работата. Всеки ден прекарваме по-голямата част от деня на работа, което допринася за влошаването на здравословното състояние.

Задължително направете тези неща, ако напускате работа

6. Увеличавате употребата на цигари и алкохол. Често човек не си дава сметка как посяга към пороците, когато има проблеми на работното място. Нервността ви кара да пушите повече или да си сипвате повече от едно питие вечер, за да разпуснете.

7. Имате смущения в апетита. При някои хора се появява липса на апетит. Други борят стреса и нервността с преяждане. Ако забележите, че имате подобни колебания в апетита си, помислете най-напред дали се чувствате добре на работа, а след това дали ви мъчи друг проблем.

8. Страхувате се, че идва понеделник. Ентусиазмът ви за работа явно вече се е изпарил. Ходите с неудоволствие на работа. Мразите неделя вечер, защото след нея идва понеделник сутрин и адът се повтаря. Сменете работата.

9. По-малко продуктивни сте отпреди. Нямате желание, нямате мотивация, разсейвате се. Не сте полезни нито на себе си, нито на фирмата. Огледайте се за нови предложения.

10. Все по-често спорите с колеги и с шефа си. Това е явен знак, че вече не можете да ги понасяте. Ако смените обстановката и хората ще се почувствате по-добре. Дори здравословните ви проблеми ще намалеят.

Коментирай